ERDON Helyi hírek

2017.05.14. 13:00

Menetjeggyel vettek részt a programokon

Érdekes kísérletektől a különféle vetélkedőkig az idén is változatos programokkal készültek tanárok és diákok a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium pénteki iskolanapjára. Bográcsgulyást is főztek.

Érdekes kísérletektől a különféle vetélkedőkig az idén is változatos programokkal készültek tanárok és diákok a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium pénteki iskolanapjára. Bográcsgulyást is főztek.

Az idei iskolanap során a résztvevő diákok négyfős csapatokat alakítottak, „menetjegyeket” kaptak, s ezekkel vettek részt a különböző foglalkozásokon, tudtuk meg Zsiros Anikó iskolaigazgatótól.  A tanárok húszperces foglalkozásokat szerveztek, ezeken látták vendégül a csapatokat. Mint minden évben, az idén is igyekeztek minél érdekesebbé, változatosabbá tenni az iskolanapot, mely hagyományszerűen a Varadinum rendezvénysorozat keretében zajlott és egyúttal nyílt nap is, melyen más iskolák diákjait is fogadták. Amint az iskola igazgató elmondta, az iskolanap csapatépítő mind a tanárok, mind a diákok szempontjából, hiszen összedolgozásra, odafigyelésre van szükség, jó hangulatú felkészülések zajlanak . Egyúttal remek alkalom arra, hogy tanárok és diákok jobban megismerjék egymást.

Kísérletek és egyebek

Miközben a tanintézet udvarán az ötödik és hatodik osztályos tanulók szülei és a tanárok együtt készítették a bográcsost, az épületben különféle tevékenységek zajlottak. Például az alagsori laboratóriumban Németh Abigél tanár vezetésével érdekes kémiai kísérleteket végeztek a diákok: egyebek mellet áramot fejlesztettek gyümölcsökből és burgonyából, „kémiai rántotta” is készült – ennek során a fehérjék denaturációját figyelték meg, komponenseikre bontották a filctollak színeit egy kromatográfiai kísérlet során. A finálé volt a leglátványosabb: a propán-bután gáz habjának égése által a diákok bemutatták, hogyan gyújthatják fel az iskolát anélkül, hogy elégjen.

Márton Katalin rajztanár vezetésével a diákok a református templomok kazetta-mennyezeteinek átdolgozott változatát készítették el: a falapocskákra az ősi recept alapján festékből, tojásból, lenolajból , ecetből, festékből és vízből álló keverékkel festették a mintákat.  Mint megtudtuk, ezzel a munkával egy pályázaton vesznek részt, s ha megnyerik, az alkotás Brüsszelben lesz kiállítva.

A lakatosműhelyben Thalmeiner Zoltán vezetésével fém-trófeát készítettek, melyet utóbb a focibajnokság nyertese kapott meg; volt még játékkuckó a diáktanács tagjainak irányításával – itt töknevelde, twister és asztali foci zajlott az alsó tagozatosok számára. De nem hiányzott a karaoke, a magyar-műhely és a matek-kuckó, az „Ami kimaradt a román tankönyvből”  és az „Ismerd meg Nagyváradot” címet viselő foglalkozás, a Ki mit tud?, a sakkverseny és a Kincskereső sem – ez utóbbi során a város különböző pontjain elhelyezett „kincseket” kellett megtalálniuk, közben különböző tréfás feladatokat kellett teljesíteniük a diákoknak. Volt még egyebek mellett bibliaismereti vetélkedő, közös tánc a udvaron, 13 órától pedig a már hagyományos tanár-diák focimeccsre gyűltek össze kicsik és nagyok.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!