ERDON Helyi hírek

2017.05.14. 19:52

Kiállítás nyílt a vártemplomban

Vasárnap délután a nagyváradi vártemplomban Szent László életét és kultuszát bemutató vándorkiállítás nyílt dr. Erdő Péter bíboros és Miguel Maury Buendía apostoli nuncius jelenlétében.

Vasárnap délután a nagyváradi vártemplomban Szent László életét és kultuszát bemutató vándorkiállítás nyílt dr. Erdő Péter bíboros és Miguel Maury Buendía apostoli nuncius jelenlétében.

A Székesegyházban zajlott ünnepi mise után a többezres tömeg Szent László nagyváradi hermájával és győri ereklyéjével indult körmenetre, mely a felújított várba vezetett, az egyházmegye bölcsőjébe. A vártemplomban a szent király életét és kultuszát bemutató vándorkiállítás nyílt, melyet Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai Államtitkárságának megbízásából állított össze Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója és Medgyesy S. Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének docense. A tárlatot a Pro Patria Egyesület számos Kárpát-medencei és azon kívüli helyszínen mutatja be a Szent László jubileumi év folyamán.

A tablók témái: Közép-Európai Szent László idején; Küzdelmek a trónért; Hősi jellem, megnyerő személyiség; A mindig győztes hadvezér; A törvénykező Lovagkirály, A mélyen hívő és egyházépítő király; László szentté avatása; A Magyar Compostella: Szent László váradi tisztelete; Szent László király országos tisztelete; A Szent László herma; Magyarország „Lászlóban lett kereszténnyé”.

Lovasszobor

A kiállítás nyitóünnepségén Veres András győri római katolikus megyés püspök arról beszélt: nemhiába van az, hogy a Kárpát-medence számos települése, temploma, utcája viseli Szent László nevét, őrzi az emlékét. Csorba Sándor, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség levéltárosa a tegnap történteket egy új fejezet kezdetének nevezte az egyházmegye történetében.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke időutazást emlegetve azon meggyőződésének adott hangot: Szent László olyan, mint egy utat mutató világítótorony, és napjainkban is nagy szükség volna olyan önfeláldozó közéleti szereplőkre, mint amilyen ő volt.

Beszédet mondott még Brendus Réka, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese és Gaal Gergely, a Szent László-év Tanácsadó Testületének elnöke – aki meglepetésként Szent László-énekeket tartalmazó könyveket ajándékozott –, valamint felszólalt Exc. Böcskei László váradi megyés püspök is, aki a többiekhez hasonlóan azon álmát nyilvánította ki, hogy legyen lovasszobra Szent Lászlónak Váradon.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!