ERDON Helyi hírek

2017.04.19. 14:01

Versengés az áramfogyasztókért Bihar megyében is

A hazai áramszolgáltatási monopólium megtörése maga után vonja annak lehetőségét, hogy az ügyfelek megválogathatják a szolgáltatót, amelyiktől az elektromos energiát akarják kapni.

A hazai áramszolgáltatási monopólium megtörése maga után vonja annak lehetőségét, hogy az ügyfelek megválogathatják a szolgáltatót, amelyiktől az elektromos energiát akarják kapni.

A hazai elektromos energia liberalizáció útján az első lépést az országos áramszolgáltató vállalat, az Electrica monopóliumának a megtörése jelentette, amikor kettéválasztották az elosztó és szállító szolgáltatást. A szolgáltatók közötti verseny azonban csak 2012-ben kezdődött, amikor a kormány kötelezte magát arra, hogy 2017-ig liberalizálja a hazai elektromos energia piacot. Így jelentek meg az Electrica földrajzi térségekre lebontott szolgáltatói mellett az alternatív szolgáltatók, nálunk a Digi Energy, és újabban már az Enel is tapogatózik itt. Az Electrica azzal próbálja megtartani ügyfeleit, hogy két éves fix tarifát ígér nekik, és alternatív fizetési lehetőséget biztosít számukra, vagyis az online, a bankautomata és banki fizetés mellett számla inkasszáló automatákat is üzembe helyezett a vállalat.

Három díjszabás

Az Electrica Furnizare három tarifarendszert dolgozott ki. Április 1-jén fogadták el az új díjszabást, tudtuk meg Emil Daletől, az Electrica Furnizare nagyváradi igazgatójától. Mint a bihari Naplónak elmondta, a Stabil elnevezésű rendszer alapdíjszabása 22 bani/kWh. Ez a modell egyébiránt azoknak ajánlott, akiknek a fogyasztása folyamatos, és meghaladja a havi 100 kilowattórát. A Mobil elnevezésű rendszer alapdíjszabása jelenleg 17 bani/kWh, ez a rendszer a hétvégi házak, nyaralók, stb. esetében lehet kifizetődő, vagyis ott, ahol rendszertelen az áramfogyasztás. A harmadik, Time elnevezésű tarifarendszer azok számára rentábilis, akik az elektromos áramnak a nagyobbik részét éjjel fogyasztják el, ebben a modellben ugyanis a napközben, azaz reggel hét és este tíz óra között elfogyasztott energiáért 19 bani/kWh költséget számol fel a vállalat, az éjszaka, tehát este tíz és reggel hét óra között elfogyasztott energiáért viszont csak 13 bani/kWh tarifával kell számolni. Ezek a tarifák nem foglalják magukban a jövedéki adót, a zöld bizonylatok ellenértékét, az áfát, amelyeket egyébként az összes szolgáltató külön felszámol, tehát a különböző szolgáltatók által kínált tarifák közötti különbség az alapdíjszabásból adódik. Lapunk kérdéseire válaszolva Dale elmondta, hogy a fogyasztók bármely tarifatípust választhatják, illetve azt is eldönthetik, hogy harminc vagy negyvenöt napos számlabefizetési határidőt választanak, emellett külön opció az elektronikus számlakiállítás, amelynek igénylésével automatikusan hat lejjel kevesebb lesz a számla. Természetesen a rosszul fizető fogyasztókat bünteti a vállalat: attól függően, hogy melyik számlabefizetési határidőt választotta, harminc vagy negyvenöt nap után kezdődik a késedelmi díj felszámolása, ami egy bani naponta, és csak további tizenöt nap elelte után kapcsolják le a fogyasztót a rendszerről, amennyiben ennyi idő alatt sem fizette ki a számlát. Arra a kérdésünkre: az utóbbi egy, másfél évben hányan hagyták ott az Electricat egy másik áramszolgáltató - térségünkben a Digi Energy - kedvéért, nem válaszolt az igazgató, annyit jegyzett meg csupán, hogy nem annyian, hogy az aggodalomra adhatna okot az Electrica számára.

Olcsóbb alapár

Egyébiránt a Digi Energy alacsony alapdíjszabásokkal próbál ügyfeleket szerezni magának Bihar megyében. A vállalat internetes információs felületének adatai szerint azoknak, akiknek Digi kábeltévé, telefon, vagy internet előfizetésük van, 0,155 lej/kWh árat ajánlanak, a nyugdíjasoknak pedig még kevesebb, 0,145 lej/kWh a díjszabás. Azok is áttérhetnek a Digi áramszolgáltatóra, akiknek nincs semmilyen Digi előfizetésük, az ő számukra 0,165 lej/kWh a díjszabás. Az ár az új kliensek esetében egy évig nem változik, viszont a számlakiegyenlítési időszak sokkal rövidebb, mint az Electrica esetében, mindössze tíz nap a számla kiállításától számítva, a tíz nap letelte után már késedelmi díjat kell fizetni, ami ráadásul meglehetősen magas, a számla értékének 0,1 százaléka naponta. Ha további tizenöt napig nem fizetik ki a számlát, akkor le is kapcsolhatják az áramszolgáltatásról a fogyasztót. A Digi Energy szerint előnyt jelent az, hogy egyetlen helyen ki lehet fizetni a kábeltévé, a telefon, az internet és az elektromos energia számlát is. A két említett szolgáltatón kívül most méri fel a váradi és a Bihar megyei piacot az Enel vállalat is, mely jelenleg, legalábbbis az interneten megtalálható ajánlata szerint 0,196 lei/kWh standard alapdíjszabást kínál (áfa nélkül), ez a díjszabás a szerződés megkötésétől számítva egy évig érvényes.

Oda kell figyelni

Noha a különböző szolgáltatók alaptarifái csak néhány banival térnek el egymástól, mégis, egy év alatt komoly megtakarítások jöhetnek ki, ha a fogyasztók odafigyelnek arra, hogy kitől veszik az áramot, hívja fel a figyelmet Septimiu Nicolas, a Romániai Energiafogyasztók Védelmének Egyesülete elnöke a sajtóban. Nicolas Septimiu hozzátette, hogy az ár nem minden, ezért minden fogyasztónak érdemes odafigyelnie a szerződésben foglalt többi kitételre is, például arra, hogy milyen büntetéseket alkalmaznak a szerződés idő előtti felbontása esetében, bennefoglaltatik-e a szerződésben az automatikus meghosszabbítás lehetősége stb. A szolgáltatók hajlamosak megnehezíteni ügyfeleiknek azt, hogy szerződést bontsanak velük, ezért a szerződésbe olyan kikötéseket is beiktathatnak, ami költségessé és nehézzé teheti a fogyasztóknak a szolgáltatóváltást.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!