ERDON Helyi hírek

2017.04.03. 11:19

Patthelyzet a könyvtárügyben

Hétfői sajtótájékoztatóján Traian Bodea, a Megyei Tanács alelnöke azt mondta: egyelőre várják a Polgármesteri Hivatal hivatalos álláspontját a könyvtárfiókok kiköltöztetésének ügyében.

Hétfői sajtótájékoztatóján Traian Bodea, a Megyei Tanács alelnöke azt mondta: egyelőre várják a Polgármesteri Hivatal hivatalos álláspontját a könyvtárfiókok kiköltöztetésének ügyében.

Az erdon.ro is beszámolt arról, hogy mások mellett Ilie Bolojan polgármester aláírásával elutasító választ kapott a Bihar Megyei Tanács arra a megkeresésére, melyben azt kérte a nagyváradi önkormányzattól, hogy hosszabbítsa meg a bérleti szerződését három olyan helyiségnek, ahol a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár fiókegységei működnek, vagyis a December 1 tér 12. szám, a Decebal sugárút 17. szám és a Dacia sugárút 106. szám alatt. Az indok: a Polgármesteri Hivatal szerint ezek kereskedelmi helyiségek, ezért értékesíteni akarja, és ezúttal arra szólítja fel a megyét, hogy a szerződés lejártáig, vagyis 2017. április 1-ig adja át ezeket.

A válaszra válasz született, melyben a Megyei Tanács „köszönetet” mondott az önkormányzatnak a „támogatásért”. „Valószínűleg ön és a felelős igazgatóságok vezetői úgy hozták meg ezt a döntést, hogy tekintettel voltak a berendezések és a 15 ezer könyv elköltöztetésére március 29. és április 1. között, és arra a következtetésre jutottak, hogy ez 72 óra alatt megoldható. Mi azonban ezt lehetetlennek tartjuk, ezért arra kérjük önöket, indítsák el önök a törvényes eljárást ezen helyiségek felszabadítására. Bizonyára tervbe vették egy újszerű szabadtéri könyvfesztiválnak megszervezését, ez esetben javasolhatták volna, hogy mi is csatlakozzunk” – volt olvasható az ironikus hangvételű közleményben.

Kultúra

Hétfői sajtótájékoztatóján Traian Bodea, a Megyei Tanács alelnöke azt mondta: fejlemény nem történt az ügyben, és mivel olyan rövid idő alatt lehetetlen megoldani a költöztetést, továbbra is várják a Polgármesteri Hivatal hivatalos álláspontját arról, hogy akkor tényleg komolyan gondolja, és ragaszkodik ehhez, vagy esetleg mégis lehetőség van a szerződés meghosszabbítására. Arra hívta fel a figyelmet: évente több mint 30 ezer látogató keresi fel a tékát, a könyvállománya meghaladja a 100 ezer darabot, és csak múlt pénteken 300-an kerestek valamilyen kötetet tanulmányozás céljából. Úgy fogalmazott: napjainkban, mikor egyre kevesebbet olvasnak az emberek, inkább ösztönözni kellene ezt a fajta tevékenységet, nem akadályozni. Hozzátette: Ilie Bolojan polgármester meg kéne értse azt, hogy egy város fejlődése nem csupán infrastrukturális jellegű befektetésekre szorítkozik, mert „a járdák, a parkolóhelyek, a hidak építése nem minden”, ugyanis kulturális igények is léteznek.Április 3-án egyébként mindhárom könyvtárfiók működött még.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!