ERDON Helyi hírek

2017.04.06. 12:20

Kamionfosztogatókat fogtak el

Nemzetközi összefogással léptek fel szerdán Nyugat-Európában kamionokat fosztogató bűnözői csoport tagjai ellen a rendőrök. A tolvajok főként luxus-illatszereket vittek el a felnyitott rakterekből.

Nemzetközi összefogással léptek fel szerdán Nyugat-Európában kamionokat fosztogató bűnözői csoport tagjai ellen a rendőrök. A tolvajok főként luxus-illatszereket vittek el a felnyitott rakterekből.

A francia hatóságok kérésére került sor azokra a házkutatásokra szerdán Máramaros, Beszterce-Naszód, Prahova, Braila, Temes, Szatmár és Bihar megyékben, illetve Bukarestben, melyek során olyan személyeknél kutakodtak, akik a gyanú szerint tagjai annak a 28 fős, román állampolgárok alkotta bűnözői csoportnak, mely több mint 3,5 millió eurós kárt okozott Nyugat-Európában luxusillatszerek lopásával. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) koordinálta akció azok ellen irányult, akikről feltételezik, hogy 2015 és 2017 között több lopást hajtottak végre parkoló kamionokból Franciaország területén, kozmetikai cikkeket, főleg parfümöket tulajdonítva el. A módszerük a következő volt: a kiszemelt kamionokra nyomkövetőt telepítettek már akár a berakodási helyen, vagy valamilyen megálló alkalmával. Később, amikor a teherautó hosszabban időzött egy parkolóban, kihasználva a sofőr pihenőidejét vagy figyelmetlenségét, felnyitották a rakteret, az ellopott árut pedig más országokban értékesítették.

Elfogatóparancs

A bűnözők "munkája" azonban nem korlátozódott csak Franciaországra, a Német-, Olasz és Lengyelországban, Hollandiában és Belgiumban okozott kár értéke még becslés alatt van. A házkutatások során nem csak kozmetikai cikkeket foglaltak le, de elektronikai holmikat, telefonokat, dokumentumokat is. A nemzetközi elfogatóparancsot 14 személy ellen sikerült foganatosítani, további 7 illetőt külföldön fogtak el. A rendőrségi akcióban részt vettek az illető megyék egyenruhásai mellett a francia hatóság képviselői is, illetve támogatta azt az Europol (Európai Rendőségi Hivatal) és az Eurojust (Európai Igazságügyi Együttműködési Egység) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!