ERDON Helyi hírek

2017.04.03. 11:22

Elégtelen a filharmonikusoknak

Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke szerint hatékonyabbá kellene tenni a megyei önkormányzatnak alárendelt kulturális intézmények tevékenységét. Példaként a filharmóniát említette.

Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke szerint hatékonyabbá kellene tenni a megyei önkormányzatnak alárendelt kulturális intézmények tevékenységét. Példaként a filharmóniát említette.

Hétfői sajtótájékoztatóján Traian Bodea alelnök azt mondta: a Megyei Tanács hatékonyabbá és láthatóbbá szeretné tenni az általa fenntartott kulturális intézmények tevékenységét. Példaként az Állami Filharmóniát hozta fel, mert meggyőződése, hogy az ottani alkalmazottak nem dolgoznak meg eléggé a fizetésükért. Azt mondta: a 113 szerződéses munkavállaló közül több mint 70 zenész, illetve körülbelül 30-ra tehető a kórustagok száma, akiknek a minimum nettó átlagbére több mint 3000 lej, és ezért a pénzért csupán annyit tesznek, hogy hetente egy alkalommal, csütörtök esténként koncertet adnak a filharmónia épületében. Azt állította: olyan információi is vannak, hogy egyesek közülük be se járnak a munkahelyükre.Hangsúlyozta: neki senkivel nincs semmi baja, és ezt a bejelentését egy figyelmeztetésnek szánta, melyről az érintettek majd a sajtóból értesülnek. Meglátásában a filharmonikusoknak vidéki kiszállásokat is kellene például vállalniuk Élesden, Belényesen, Margittán, Nagyszalontán, Székelyhídon, vagy hétköznap délutánonként térzenét játszhatnának a váradi városközpontban amikor az időjárás megengedi. Úgy fogalmazott: természetesen nem azt várja el tőlük, hogy akkor ezentúl a Szent László tér négy sarkában egy-egy zenész hegedüljön, vagy gordonkázzon, de „kik énekeljenek, vagy lépjenek fel a főtéren, a koldusok?” Hozzátette: Váradon nagyon sivár a kulturális élet, így legalább a filharmonikusok közelebb kerülnének a lakosokhoz, és a turizmust is fellendítené a több szabadtéri program.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!