ERDON Helyi hírek

2017.03.09. 21:50

Színházi és összművészeti fesztivál áprilisban

Április 6–9. között ötödik alkalommal szervezi meg a váradi Szigligeti Színház a HolnapUtán Fesztivált. A 2013-ban életre hívott eseménysorozat újdonsága, hogy a szervezők az idei kiadás alkalmával a fesztivál összművészeti jellegét egy minden eddigieknél fajsúlyosabb színházi programkínálattal erősítik. Erről kérdeztük Czvikker Katalint, a színház főigazgatóját.

Április 6–9. között ötödik alkalommal szervezi meg a váradi Szigligeti Színház a HolnapUtán Fesztivált. A 2013-ban életre hívott eseménysorozat újdonsága, hogy a szervezők az idei kiadás alkalmával a fesztivál összművészeti jellegét egy minden eddigieknél fajsúlyosabb színházi programkínálattal erősítik. Erről kérdeztük Czvikker Katalint, a színház főigazgatóját.

– A Szigligeti Színház által megszervezett HolnapUtán Fesztivál esetében joggal beszélhetünk egy új hagyományról. Az eltelt négy kiadás tapasztalatából kiindulva, mit jelenthet a nagyváradiak számára a HolnapUtán Fesztivál?

– A fesztivál megalapításánál elsődleges szándékunk az volt, hogy életre hívjunk egy olyan összművészeti fesztivált, amely a múltat, a hagyományokat tiszteletben tartva aktuális és jövőbe mutató értéket teremt. Az elmúlt négy kiadás alkalmával csodálatos estéket tölthettünk csodálatos alkotók társaságában – és meggyőződésem, hogy ez egy olyan közösségi élmény tudott lenni, amely fontossá tette a fesztivál ügyét a nagyváradiak számára.

– Ettől a kiadástól kezdődően a fesztiválon a kiállítások és koncertek mellett nagyobb hangsúlyt fektet a színházi előadásokra. Mi tette indokolttá ezt a változtatást?

– A HolnapUtán Fesztivál eddigi kiadásaiban is a színházi előadások adták a programsorozat gerincét. Mint előadóművészeti intézmény, természetes feladatunk és kötelességünk, hogy saját előadásaink mellett kitekintést biztosítsunk a közönségnek, hogy mi magunk, a szakma és a nézők is jobban el tudjanak helyezni minket a térség színházi térképén. A legnagyobb változtatás tehát nem az, hogy jóval több színházi előadást kínálunk az érdeklődőknek, hanem az, hogy a programba beemelt produkciók a különböző művészeti ágak közötti, és egyáltalán – a művészet és a való világ közötti élő kapcsolatra hívják fel a figyelmet.

Színházi misszió

– Milyen szempontok szerint választották ki a fesztivál előadásait?

– A legfontosabb szempontunk az volt, hogy – a Szigligeti Színház missziójával összhangban – a pályakezdő fiataloknak még nagyobb teret nyújtsunk. Így az elismert színházi szakemberek mellett a HolnapUtán Fesztiválon olyan fiatal rendezők alkotásait láthatjuk, akik a legmagasabb művészi színvonalon dolgoznak és gondolkodnak a minket körülvevő világról. Nagy örömünkre szolgál, hogy erdély legnevesebb társulatai pozitívan válaszoltak megkeresésünkre, egyrészt azért, mert a pályakezdők felkarolása közös ügyünk kell legyen, másrészt azért is, mert egy fesztivál alkalmával az intézmények közötti kapcsolatok is új lendületet kaphatnak.

– Mely társulatok és milyen előadások láthatóak április 6-9. között?

– A fesztivált két rangos társulat nyitja. Április 6-én 17 órától az Árkádia Színpadon a Kolozsvári Állami Magyar Színház Homemade című előadása látható, amely a szülő-gyermek viszonyról beszél rendhagyó formában. Az előadást csaknem kilenc hónapos felkészülési folyamat jelezte, a jelenetek alapjait pedig személyes történetek képezik. Este 20 órától a Szigligeti Színház nagytermében vendégszerepel a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című produkcióval. Radu Afrim, a többszörös UNITER-díjas román rendező különleges alkotása ez, amelyet Irina Moscu lélegzetelállító díszlete, valamint a színészekkel közösen, improvizációs alapon létrehozott szövegkönyv kelt életre.

Április 7-én a főiskoláké a főszerep: 16 órától az Árkádia Színpadon kialakított stúdiótérben játszanak a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magiszteri hallgatói. Ők a Forgách Péter által rendezett Kiadjamagát című, szintén improvizációs alapú előadást viszik színre. 19 órától a Szigligeti Színház nagyszínpadán zenés színházi show-t mutatnak be a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színház szakirányú, harmadéves hallgatói. A Novák Eszter által rendezett, Selmeczi György zenei szerkesztő által jegyzett George&Cole című előadás George Gershwin és Cole Porter századelős zenei univerzumába kalauzol el minket, humorral és érzékenységgel beszélve a popzene kialakulásának útjairól.

Április 8-án a Szigligeti Társulat Trónok arca casting című ifjúsági előadását tűztük műsorra, az előadások sorát pedig április 9-én a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgára zárja. A Molière-i komédiát Sardar Tagirovsky rendezte, főszerepben pedig Pálffy Tibor látható.

HolnapUtán Projekt

– Milyen más események színesítik még a programot?

– Az egyik legfontosabb kiegészítő programunk a HolnapUtán Projekt, amelyben a magyar nyelvterület öt színházművészeti egyetemének tizennégy diákját vontuk be. A Budapestről, Újvidékről, Marosvásárhelyről, Kaposvárról és Kolozsvárról érkező diákok váradi szerzők írásaiból visznek színre a fesztivál néhány napja alatt egy-egy előadást, amelyet a közönség április 9-én, 17 órától láthat a Szigligeti Stúdióban. Április 8-án 17 órától Németh László grafikus színházi plakátjaiból nyílik kiállítás, hatodikán, hetedikén és kilencedikén pedig élő zenés bulikra számíthatnak a legkitartóbbak. Ezek mind ingyenes programjaink lesznek.

– Mit kell tudni a jegyvásárlásról?

– Jegyek a színház jegypénztárában, valamint online, a www.szigligeti.ro, illetve www.biletmaster.ro oldalakon kaphatók. Felhívom ugyanakkor a kedves olvasók figyelmét, hogy a három nagyszínpadi előadásra rendkívül kedvezményes, 40 lejes Fesztiválbérletet válthatnak az érdeklődők, amelynek megváltására a színház pénztárában van lehetőség. A színház jegypénztára ebben az időszakban is hétfőtől péntekig 14-19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt tart nyitva.

Biró Árpád Levente

*

A fesztivál programja

HolnapUtán Fesztivál, 2017. április 6–9. Szigligeti Színház

Április 6., 17:00 Árkádia Színpad

Kolozsvári Állami Magyar Színház

Homemade

r.: Vargyas Márta

Április 6., 20:00, Nagyterem

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve

R.: Radu Afrim

Április 7., 16:00 Árkádia Színpad

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Kiadjamagát

r.: Forgách Péter

Április 7., 19:00 Nagyterem

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest

George&Cole

r.: Novák Eszter

Április 8., 18:00 Szigligeti Stúdió

Szigligeti Színház

Trónok arca casting

r.: Balogh Attila

Április 9., 19:00 Nagyterem

Tamási Áron Színház Sepsiszentgyörgy

Molière: Úrhatnám polgár

r.: Sardar Tagirovsky

Jegyek

www.biletmaster.ro

Jegypénztár: H-P: 14-19, Sz-V: egy órával az előadások előtt

Tel.: 0259/401-140

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!