ERDON Helyi hírek

2017.03.07. 14:08

Megerősítenék a középosztályt

A kormány a közvitára bocsátott Start-up Nation elnevezésű programmal erősítené a romániai középosztályt. A részleteket a szakminisztérium államtitkára ismertette az állami egyetemen.

A kormány a közvitára bocsátott Start-up Nation elnevezésű programmal erősítené a romániai középosztályt. A részleteket a szakminisztérium államtitkára ismertette az állami egyetemen.

Kedden Nagyváradra is megérkezett az a karaván, melynek keretében a kolozsvári székhelyű Kis- és Közepes Vállalkozások és Korporációk Területi Hivatala (OTIMMC) ismerteti a szakminisztérium által március 15-ig közvitára bocsátott Start-up Nation elnevezésű programot. A szimpóziumnak az állami egyetem díszterme szolgált helyszínül.

Az érdeklődőket köszöntő Constantin Bungău rektor hangsúlyozta: az általa vezetett felsőfokú tanintézmény nem csupán az oktatásra és a kutatásra fókuszál, hanem azt is küldetésének tekinti, hogy támogatva az üzleti vállalkozásokat, hozzájáruljon a gazdasági fejlődéshez. Constantin Badea, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója reményét fejezte ki, hogy a megyében minél több kedvezményezettje lesz a programnak. Claudiu Pop prefektus üdvözlő szavai után Veronica Danciu, az OTIMMC főnöke arra hívta fel a figyelmet: a hivatal Kolozsváron, a Horea út 13. szám alatt működik, drótpostán keresztül pedig az oficiucluj@imm.gov.ro címen érhető el.

A programról

Adrian Mladinoiu, a Kormányfőtitkárság államtitkára azt mondta: a Start-up Nation programmal a kormány valójában az egyik kampányígéretét váltja valóra, kettős célkitűzéssel. Egyrészt megszeretné állítani azt a jelenséget, hogy a fiatalok külföldre vándoroljanak munkát vállalni, másfelől pedig meg akarja erősíteni a középosztályt, melynek érdekében különben egy üzleti középiskolát is alapítana. Megjegyezte: a bemutatott programmal nem nagyvállalkozások finanszírozására törekednek, hanem inkább arra, hogy a fiatalok pénzforráshoz jutva meg tudják valósítani az ötleteiket.

Harry-Ilan Laufer, a KKV- és Energiaügyi Minisztérium szakállamtitkárától megtudtuk: a 3 éves futamidejű program teljes költségvetése 1,7 milliárd lej, és olyanok lehetnek a kedvezményezettek, akik 2017. január 30. után alapítottak/alapítanak céget. Két típusú támogatást vehetnek igénybe a kkv-k: 100 ezer lejest, amennyiben 1 munkahelyet létesítenek és ezeket 3 évig nem szüntetik meg, illetve 200 ezer lej értékűt, ha (legalább) 2 munkahelyet teremtenek. Arra számítanak, hogy 2020-ig évi 10 ezer start-up vállalkozás jön létre, az új munkahelyek száma pedig megközelíti a 100 ezret. A pályázók elszámolható költségei közé sorolják a különböző berendezések, gépek, software-aktívumok beszerzését, weboldalnak a beindítását, a telephelyek bérleti díját, a tanfolyamokon és tanácsadói fórumon való részvételt. Pályázni online és hagyományos módon is lehet majd, a rendszer pedig előfinanszírozású. 15 vagy 30 nap alatt fogják elbírálni a pályázatokat, a megszerezhető maximális pontszám értéke 100, és minimum 50 pontot kell összegyűjtsön egy pályázó ahhoz, hogy figyelembe vegyék. Nem pályázhatnak fizetésképtelennek nyilvánított vagy csődeljárás alatt álló cégek, és azt a pályázót is elutasítják, aki a munkahelyteremtést munkaerő-transzferrel oldaná meg.

A start-upok olyan folyamatosan fejlődő, innovatív vállalatok, amelyek az interneten, illetve ezen keresztül szerzik a jövedelmeik nagy részét, egy olajipari vállalkozó ezért például soha sem fog tudni startup céget üzemeltetni. A startuper pedig tulajdonképpen egy „mutációja” a vállalkozónak. Megfigyel egy létező problémát, és megpróbál megoldást találni ezekre folyamatos kísérletezések által, miközben állandóan résen kell lennie, mert az üzleti környezet változik, és ha leáll, akkor „agyonnyomja” a konkurencia.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!