ERDON Helyi hírek

2017.03.14. 12:50

„A 18 mindig több lesz 17-nél”

Traian Bodea, a Megyei Tanács alelnöke azt üzente a PNL-nek: a 18 mindig több mint 17, így ha újra kellene választani az önkormányzat vezetését, akkor is a mostani koalíció maradna.

Traian Bodea, a Megyei Tanács alelnöke azt üzente a PNL-nek: a 18 mindig több mint 17, így ha újra kellene választani az önkormányzat vezetését, akkor is a mostani koalíció maradna.

A Bihar megyei törvényszék első fokon érvénytelenítette a Bihar megyei önkormányzatnak azt a határozatát, amellyel a RMDSZ jelöltjét, Pásztor Sándort választották a testület élére, mely ítélet ellen a kihirdetéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni. Az önkormányzati határozatot a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezete támadta meg a bíróságon arra hivatkozván, hogy a Pásztor Sándort elnökké választó Szociáldemokrata Párt (PSD) – RMDSZ – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta helyi koalíció nem tartotta be a szavazás titkosságára vonatkozó törvényi előírásokat a 2016. június 28-i közgyűlésen. A 35 tagú Bihar megyei tanácsban a tavaly júniusi önkormányzati választáson a PNL 17, a PSD kilenc, az RMDSZ hét, az ALDE pedig két mandátumot szerzett. A PNL-nek egyetlen mandátum hiányzott a testületi többséghez, így azonban az ellene szövetkező kisebb tömörülések osztották meg egymás között a megyei önkormányzat vezető tisztségeit. Az ellene kialakult szövetséget látván a PNL két alkalommal is bojkottálta a Bihar Megyei Tanács alakuló ülését. A harmadik alkalommal aztán megalakult a testület, de a PNL képviselői kivonultak a gyűlésteremből, amikor az elnökválasztásra került sor, a bent maradt képviselők pedig a liberálisok szerint látható módon szavaztak Pásztor Sándorra és két helyettesére, Ioan Mangra és Traian Bodeara.

Jó az együttműködés

Keddi sajtótájékoztatóján Traian Bodea úgy fogalmazott: tiszteletben tartják, de nem értik a törvényszék határozatát, és amint megkapják ennek hivatalos indoklását, fellebbeznek. Azt mondta: az üzeni a liberálisoknak, hogy a 18 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is több, mint 17, így ha esetleg jogerős bírósági határozat is kötelezné az önkormányzati testületet arra, hogy újra válassza az elnököt és a két elnököt, akkor is a most regnáló koalíció folytathatná a munkát. Kiváló ugyanis az együttműködés és a kommunikáció az ALDE, a PSD és az RMDSZ között, nem kívánnak változtatni ezen, sőt, a két alelnöknek is le van osztva, hogy mi tartozik a hatáskörébe, nem úgy, mint amikor a PNL vezette a megyét, és az elnök teljhatalmat gyakorolt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!