ERDON Helyi hírek

2017.02.16. 14:24

Újabb versenyvizsga lesz

Augusztusban újabb versenyvizsgát szerveznek az iskolaigazgatói és aligazgatói tisztségek betöltésére, jelentette be Pavel Năstase tanügyminiszter a Mediafax hírügynökség szerint.

Augusztusban újabb versenyvizsgát szerveznek az iskolaigazgatói és aligazgatói tisztségek betöltésére, jelentette be Pavel Năstase tanügyminiszter a Mediafax hírügynökség szerint.

Az intézkedésre azért van szükség, mondta a miniszter, mert jelenleg sok tisztséget ideiglenesen foglalnak el olyan pedagógusok, akik nem vettek részt a versenyvizsgán, vagy nem érték el a szükséges pontszámot. Az októberi versenyvizsga nyomán több igazgatói és aligazgatói poszt betöltetlen maradt. A metodológia szerint – mondta a miniszter – azokban a tanintézetekben, ahol senki nem jelentkezett a versenyvizsgára, vagy nem érte el a kellő pontszámot, a főtanfelügyelő és az tanintézet vezetőtanácsa a tanári tanács javaslatára ki kellett volna nevezzen egy igazgatót, illetve egy aligazgatót. Ez azonban nem történt meg, így a rendszer majdnem működésképtelenné vált.

A miniszter által aláírt első rendelet az volt, hogy azokban a tanintézetekben, ahol a versenyvizsgára senki nem iratkozott fel, vagy nem ért el megfelelő eredményt, ideiglenes igazgatókat és aligazgatókat nevezzenek ki, akik akár a korábbi igazgatók, aligazgatók is lehettek. Így tapasztalattal rendelkező emberek kerültek ezekbe a tisztségekbe, nem állt fenn annak a veszélye, hogy működésképtelenné váljon a rendszer. Ez viszont csak egy átmeneti megoldás, nyárig, amikor is újabb versenyvizsga lesz. A miniszter kijelentése szerint a következő tanévben egyetlen olyan iskolaigazgató, vagy aligazgató sem lesz, aki ne versenyvizsga által foglalta volna el a posztot.

Az októberi versenyvizsgát egy nyolc éves szünet után szervezték meg, abból a célból, hogy a tanintézeteket ne politikai alapon kinevezett igazgatók és aligazgatók vezessék. Viszont a versenyvizsga elégedetlenséget szült a résztvevők körében, részben a tételek miatt, melyekkel kapcsolatban a sok beérkezett panasz nyomán a Országos Korrupcióellenes Igazgatóság ankétot indított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!