ERDON Helyi hírek

2017.02.08. 18:35

Rendellenességek és magyarázatok

A Számvevőszék a tavalyi év végén kiadott, de a 2015. évre vonatkozó jelentésében több, a nagyváradi önkormányzat gazdálkodásában feltárt szabálytalanságra világít rá.

A Számvevőszék a tavalyi év végén kiadott, de a 2015. évre vonatkozó jelentésében több, a nagyváradi önkormányzat gazdálkodásában feltárt szabálytalanságra világít rá.

Az említett jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a váradi önkormányzat a Partenie Cosma Gazdasági Szakkollégium és a Vasile Voiculescu Szakiskola kampuszának építésekor nagyobb összegeket fizetett ki, mint amennyit kellett volna, ugyanakkor a váradi gyorsforgalmi út kivitelezése után több munkálatot fizettek ki, mint amennyi munkálat megvalósult. A jelentés szerint a váradi akvapark építése, illetve a Kálvária domb és a Szent László tér felújítási munkálatai során, melyek mindegyikét uniós finanszírozásból valósított meg, összesen 1.070.000 lejnyi összeg kifizetéséről nem tudott elszámolni.

Eduard Florea, a váradi önkormányzat gazdasági igazgatóságának vezetője ennek kapcsán elmondta: abban az időszakban érvényben lévő szerződésekről lévén szó, a számvevőszéki jelentésben említett összegeket a város később visszaszerezte a kivitelezőktől. Ugyancsak a kampusz építése kapcsán kifogásolta a számvevőszék azt, hogy hibásan aktualizálták a már elvégzett munkálatok értékét, így további 49 ezer lejnyi plusz költség keletkezett. Florea ezt azzal magyarázta, hogy a kampuszt több finanszírozási projekt keretében építették fel: állami finanszírozási program alapján kezdődött, majd a város saját költségvetéséből folytatták az építkezést, és uniós finanszírozási forrásokból fejezték be. Mivel az uniós finanszírozás során jelentősebb összeget ítéltek meg a városnak, ezért vállalta fel az önkormányzat ezt a korrekciót.

Költségek

A számvevőszéki jelentés sérelmezi azt is, hogy 2015-ben a nagyváradi önkormányzat nem vezetett be a könyvelésbe 4.961.000 lejnyi összeget, amelyek az uniós programokból finanszírozott beruházások garanciáit képezték. Florea szerint ez egy formai kifogás, hiszen, mint elmondta, a városnak ezek a garanciák megvoltak garancialevelek formájában, amelyeket később egy táblázatban összesítettek, és bevezettek a könyvelésbe. A számvevőszéki jelentés szerint a helyi önkormányzat szabálytalanul járt el a város fűtéshálózatának felújítását felügyelő munkálatainak odaítélésekor, ami miatt 140 ezer lejes pénzügyi korrekciót írt elő a városnak. Az önkormányzat megtámadta a számvevőszéki korrekciókat, egyes esetekben már pert is nyert. A számvevőszék a Bihar Megyei Tanács gazdálkodásában is talált kifogásolni valót: megítélése szerint a Bihar Megyei Turisztikai Tájékoztatási Központ felújítási munkálatai során a tanács olyan helyiségek felújításának költségeit is kifizette, amelyeknek valójában nincs közük a központhoz.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!