ERDON Helyi hírek

2017.02.06. 12:18

Premontrei lelki műhely alakul

Csütörtökön este, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a Szerzetesek Világnapján, a nagyváradi Premontrei Préposti Széktemplomban az ünnepi szentmise gyertyaszenteléssel kezdődött.

Csütörtökön este, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a Szerzetesek Világnapján, a nagyváradi Premontrei Préposti Széktemplomban az ünnepi szentmise gyertyaszenteléssel kezdődött.

Szent Lukács könyvéből szólt az evangéliumi részlet. Homíliájában Fejes Rudolf Anzelm apát, premontrei prépost arra hívta fel a figyelmet: bár Gyertyaszentelő Boldogasszony napja nem kötelező ünnep a katolikus egyházban, mégis egy szép és kedves ünnep. Eredetileg egy Jézusról szóló ünnep volt, a jeruzsálemi templomban való bemutatásának komemmorációja, csak később lett Mária-ünnep. Ugyanakkor II. János Pál pápa elrendelte, hogy e nap a Szerzetesek Világnapja is legyen, nem véletlenül. E nap ugyanis a találkozásról szól, hiszen az idők teljességében Isten sokszor próbált kapcsolatba lépni az emberekkel. Krisztus születésekor a pásztorok képviselték a megváltott népet, a bölcsek a pogányokat, később a Jordán folyójában alámerítkező megkeresztelkedők a bűnbánókat. Gyertyaszentelő Boldogasszonykor pedig az Úr az idős Simeonnal és Anna prófétaasszonnyal találkozott, akik az Istennek szentelt életet képviselték, mint később a szerzetesek.

Eleinte azonban a szerzetesi státuszt nem lehetett felvállalni, mivel ez ellentmondani látszott annak, hogy Isten megparancsolta: szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet. Az ószövetségi létben a nazírokat ismerték, aki Istentől meghívott emberek voltak, bizonyos különleges tulajdonságokkal. A nők is felvállalhatták a nazírságot, azonban ez a szerzetesi csíraállapot nem tarthatott tovább 30 napnál. A rabbiknak se volt tekintélyük addig, míg meg nem házasodtak, és lettek gyerekeik, még Jézust is pletykálták, amiért Istennek szentelte életét, és nem élt házaséletet. Később megjelentek a sivatagba elvonult anakoréták, akiket a tanítványaik is követtek, és cönobiumnak nevezett kolostorszerű építményekben éltek. Ebben az időszakban a szerzetesek még nem rendelkeztek életszabállyal, csak a szerzetesi létre vonatkozó tanácsokat követtek. Szent Benedek és Nagy Szent Vazul voltak az elsők, akik regulákat alkottak az ezeket terjesztő követőiknek. A Szent Norbert által alapított rend elöljáróinak pedig kötelességük, hogy valamiképpen megjelenítsék az alapító karizmáját- magyarázta az apát.

Pasztorális terv

Az ünnepet jó alkalomnak vélte arra is Fejes Rudolf Anzelm, hogy az idei pasztorális tervről beszéljen. Bejelentette: 2017 a premontrei rendben A Liturgia Éve, és a prépostság, akárcsak az egyházmegye, megünnepli azt, hogy az idei Szent László-év. Ugyanakkor arról sem feledkeznek meg, hogy a Boldogságos Szűzanya fatimai jelenésének centenáriuma van. Ezekkel kapcsolatban előadások, konferenciák várhatóak. Márciusban megemlékeznek a nagy elődökről, május végén, illetve június elején pedig nagykilencedet tartanak, Szent Norbert előtt tisztelegve. „Szándékaink szerint premontrei lelki műhely székhelye lesz a templom, és azt szeretnénk, hogy ez idővel akadémiává, kulturális szolgáltatóközponttá nője ki magát.”- hangsúlyozta az apát.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!