ERDON Helyi hírek

2017.02.22. 17:31

Partium-térkép igényelhető

A Partiumi Területi Kutatások Intézete (PTKI) nagyméretű, falra szerelhető Partium-régió térképeket ajánl fel ingyen egyházi, oktatási intézmények és civil szervezetek számára.

A Partiumi Területi Kutatások Intézete (PTKI) nagyméretű, falra szerelhető Partium-régió térképeket ajánl fel ingyen egyházi, oktatási intézmények és civil szervezetek számára.

Elkészültek a Partium-régiót ábrázoló, nagyméretű fali térképek, jelentették be szerdán a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektori hivatalában sajtótájékoztató keretében. Szilágyi Ferenc dékán, a PTKI egykori igazgatója, a térkép szerkesztője a sajtótájékoztatón elmondta, még szakmai körökben sem tisztázott, hogy pontosan mely területeket takarja a Partium régióelnevezés. Elkezdődött ugyanakkor felépülni egy regionális identitás, többek között azért is jött létre 2015-ben a Partiumi Területi Kutatások Intézete, hogy „tudományos muníciót szolgáltasson ennek az identitásnak a megerősítéséhez” – fogalmazott Szilágyi. Kifejtette, hogy a térkép elkészítését három fő cél indokolta: a regionális identitáserősítés, a Partium térség tisztázása, és végül, de nem utolsósorban a Partiumi Keresztény Egyetem tevékenységének a támogatása, annál is inkább, mert az egyetem is felvállalta a partiumi regionális egyetem szerepkörét. Az intézet tehát elkészítette és tavaly tavasszal be is mutatta a Partium-térkép összehajtogatható, zsebtérkép változatát, ezt követően ítélte meg úgy Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának Hungarikum Bizottsága, hogy érdemes támogatni ezt a projektet. Ennek nyomán a bizottság anyagi támogatásával hatezer térképet készített el a Partium Kiadó, ezek közül száz darab falra szerelhető, nagy méretű, vízálló térkép, a többi zsebtérkép. Kérdésre válaszolva Szilágyi Ferenc elmondta, hogy a PTKI 1,8 millió forintos támogatásból valósított meg négy programot, melyek közül kettő kapcsolódott a térkép elkészítéséhez.

Igényelhető

A sajtótájékoztatónak ezen a pontján kapcsolódott be Debrenti Edit, a PTKI igazgatója, aki elmondta, hogy a két méretben elkészült (110x124 cm és 130x146 cm) térképeket ingyen igényelhetik partiumi intézmények, civil és egyházi szervezetek, csupán egy formanyomtatványt kell kitöltsenek, amelyet beszerezhetnek a PKE dékáni hivatalában, illetve letölthetnek az egyetem honlapjáról. Az igénylőknek csupán annyit kell vállalniuk, hogy két évig lehetőleg közforgalmú helyekre, irodákba helyezik el a térképeket. Magánszemélyek ingyen igényelhetnek zsebtérképet az egyetemről, esetükben a térképátadás egyszerű regisztrációhoz kötött. Az igénylőlapok leadása és a térképek átvétele a PKE Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának dékáni hivatalában lehetséges minden hétfőn, szerdán és pénteken 9–11 órák között. Az akció a készlet erejéig tart. Arra a kérdésünkre, hogy keletkezhetnek-e a Partium-zászlóhoz hasonló jogi, politikai bonyodalmak a térkép kapcsán is, Szilágyi Ferenc azt válaszolta: „ezt az intézmények vezetőinek kell mérlegelniük. Állami iskolákban talán gond lehet, de mi ezért is fordulunk egyházi és civil szervezetekhez, mert ezeket nem érheti retorzió. Bár Romániában bármit el lehet képzelni, és bárminek az ellenkezőjét is” – tette hozzá végül. A sajtótájékoztató után Horváth István, a Partiumi Magyar Művelődési Céh vezetője vett át egy fali térképet.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!