ERDON Helyi hírek

2017.02.16. 14:01

Hiányos szociális ellátás vidéken

Mintegy ötven Bihar megyei település polgármestere, alpolgármestere vett részt azon a csütörtöki megbeszélésen, melynek témája a szociális szolgáltatások fejlesztése, akkreditálása volt.

Mintegy ötven Bihar megyei település polgármestere, alpolgármestere vett részt azon a csütörtöki megbeszélésen, melynek témája a szociális szolgáltatások fejlesztése, akkreditálása volt.

A találkozó, melyet a Szociális Munkások Országos Kamarája kezdeményezésére jött létre, a Bihar Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (AJPIS) székhelyén zajlott, s a kamara, valamint az ügynökség képviselőin kívül a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) több munkatársa is részt vett. Amint Andreea Pontoștól, a kamara Bihar megyei alelnökétől megtudtuk, a több megyében megszervezett megbeszélés célja az, hogy a települések vezetői tudomást szerezzenek arról: fontos, hogy a vidéki polgármesteri hivatalok akkreditált szociális szolgálattal rendelkezzenek, ahol képzett szociális munkás látja el a feladatokat, ellenkező esetben nem pályázhatnak meg uniós támogatásokat.

„Tartósít”

A legtöbb településen a szociális szolgáltatások csupán a szociális segély odaítélését jelentik, nincs otthoni idős ellátás, nincsenek nappali központok, vagy olyan szolgáltatások, melyek segítenek az elhelyezkedésben. A segély pedig önmagában nem tesz mást, mint „tartósítja” a helyzetet, ha nem társul olyan intézkedésekkel, melyek segítenek talpra állni azoknak, akik a társadalom peremére jutottak.

Egy másik aspektus az, hogy nehéz olyan szociális munkásokat találni, akik vidéken dolgoznának, általában kicsik a fizetések és a körülmények sem a legjobbak. A Bihar megyei alelnök szerint megoldást jelentene, ha olyan vállalkozások indulnának, melyek szociális munkásokat küldenének ki azokra a településekre, ahol szükség van rájuk.

A találkozó elején Claudia Torje, a Szociális Munkások Országos Kamarájának Bihar megyei elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mint elmondta, a találkozókat országszerte meg szeretnék szervezni, eddig Szatmár, Máramaros és Brassó megyében zajlottak, a Bihar megye után pedig Ploiești következik. Călin Puia, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője arról szólt: sokszor kerül olyan helyzetbe, hogy szüksége van a települések vezetőinek álláspontjára a szociális szolgáltatások területén, de csak többszöri felszólításra kap választ, az pedig többnyire az, hogy maradjon minden, ahogy volt – sokszor az az érzése, hogy a megkérdezettek nem is ismerik igazából a törvényt. Az igazgató szerint a települések önkormányzatainak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a szociális kérdések megoldására, „a víz- és csatornahálózatok, a korszerű utak önmagukban nem elegendők, a szociális problémák be tudják árnyékolni mindezt” - mondta a DGASPC vezetője. Felszólalt Livia Popuș, az AJPIS ideiglenes igazgatója is, a későbbiekben pedig Daniela Lupu szociális munkás-szakértő, a nagybányai kamara munkatársának előadása következett. Ezen belül a különböző szociális szolgáltatások szerepéről, az akkreditáláshoz szükséges lépésekről esett szó.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!