ERDON Helyi hírek

2017.01.17. 17:33

Pedagógiai képzés: A nevelés az Élet szolgálata

A tavalyi sikeres és tanulságos szakmai hétvége folytatásaként 2017. január 13–14. között újabb pedagógiai továbbképzést szervezett a Nagyváradi Katekétikai Központ a Posticumban a hitoktatóknak, papoknak, az egyházi iskolák tanárainak, katolikus pedagógusoknak.

A tavalyi sikeres és tanulságos szakmai hétvége folytatásaként 2017. január 13–14. között újabb pedagógiai továbbképzést szervezett a Nagyváradi Katekétikai Központ a Posticumban a hitoktatóknak, papoknak, az egyházi iskolák tanárainak, katolikus pedagógusoknak.

A több mint száz résztvevő a négy egyházmegye számos településéről érkezett, a kétnapos rendezvény fő támogatója a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye volt. Benedek Ramóna hitoktató, a program főszervezője köszöntő szavai után Böcskei László megyés püspök nyitotta meg az előadássorozatot, a nevelésről szóló képzést kapcsolatba hozva Szent László királyunk építő-építkező erényével. 2017 Szent László éve a nagyváradi Egyházmegyében, melynek során a hangsúlyt az egyházmegyét alapító nagy király három erényére szeretnék fektetni. Ezek közül az egyik az építés, és valamilyen formában a nevelés is, amely az életet szolgálja.

A meghívott előadó ismét Uzsalyné Pécsi Rita PhD neveléskutató volt, aki előadássorozatát ezúttal is Kentenich József – a Schönstatt mozgalom alapító atyjának – pedagógiai rendszerére építette, s aki feleségként, négy gyermeket nevelő édesanyaként, gyakorló pedagógusként és a szakterület elismert kutatójaként keresi a válaszokat arra a kérdésre, hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át.

A nevelés kihívásai

Kentenich atya, aki 58 évig dolgozott nevelőként, számtalan formában kutatta és összegezte, mit mondanak a tudományok, a Kinyilatkoztatás, és a szentek a nevelésről. Kereste annak a lehetőségeit, hogy Istennel szövetségben élő, lékekkel és jókedvűen szolgáló embert neveljen a rá bízott gyermekekből, de ugyanakkor önmagunkból is. Korát megelőzve mutatott olyan irányokat, amelyet napjaink modern neveléstudománya és az agykutatás is alátámaszt.

A szentmisével kezdődő együtt töltött hétvége nagyon jó hangulatban telt, hiszen az előadó élő, emberközeli stílusa magával ragadta a jelenlevőket. A pénteki előadások fő témája igencsak aktuális napjaink uniformizáló társadalmában: Tömegember vagy önálló egyéniség? A döntésképesség fejlesztése a gyermeknevelés nagy kihívása. Így arra kerestük közösen a választ, hogy nevelhető-e a döntésképesség – engedelmesség és/vagy döntésképesség? Ezek alapjai már gyermekkorban lerakhatók, a tét az önálló eredeti személyiség kialakítása a tömegember nevelése helyett, hogy elkerüljük a janicsár-jellem kialakulását. A szülők, tanárok, vezetők álma: a motivált ember, ami bizony nagyon nehezen működik a mai modern társadalomban. Szemléletváltásra van szükség a nevelés e terén is, hogy kialakítsuk és fenntartsuk a bűvös motivációt, hiszen a munkahelyen, az iskolában és otthon a motivációt segítő és gátló tényezők sokasága veszi körül az embert. Így a motiváció működését körbejárva számos Miért?-re kaptunk választ.

Hogyan, és hogyan ne?

Szombat délelőtt Szabadságra nevelünk! Fegyelmezéssel? címmel hallhattunk két előadást, melyek rávilágítottak arra, hogy az engedelmesség még nem fegyelmezettség. A fegyelmezés szabadságkorlátozás ugyan, de nem a szabadság megszűnése. Megismerhettük e terület tipikus akadályait, a hatékony fegyelmezés eszközeit. Szó volt büntetésről, irgalomról, a fegyelmezés tényezőiről, a Hogyan?-okról, de arról is, hogyan ne. A fegyelmezéshez szükség van tekintélyre, így a szombat délutáni előadás témája a tekintély volt. A cél az önazonosság megőrzése a csoportban. Ennek feltétele a hiteles felnőtt tekintély tartós jelenléte, amely szerethető és követhető. Nincs vezetés tekintély nélkül – hangzott el. Megismerhettük a külső és a belső tekintély kialakulásának módját, a „Nevelt nevelő” eszköztárát. „A személyiségünk magvában erő van! Éljünk vele!” – szóltak a bátorító búcsúszavak.

Lesz folytatás

Zárszóként Böcskei László, a kétnapos képzés aktív hallgatójaként jelen levő főpásztor kifejezte szándékát, hogy az immár második alkalommal megrendezett továbbképző hétvége hagyományteremtő legyen, így a nevelés témájával tovább foglalkoznak egy év múlva, Pécsi Rita irányításával, 2018 januárjában, szintén a Nagyváradi Katekétikai Központ szervezésében.

Tankó Veronika-Zita

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!