ERDON Helyi hírek

2017.01.05. 14:41

A kórház finanszírozta a fejlesztést

A váradi polgármesteri hivatal és a városi kórház finanszírozásából alakították ki a váradi onkológiai központ két felső, 3. és 4. emeletét.

A váradi polgármesteri hivatal és a városi kórház finanszírozásából alakították ki a váradi onkológiai központ két felső, 3. és 4. emeletét.

Csütörtök délben avatták fel a 2012-ben átadott nagyváradi onkológiai központ épületének harmadik és negyedik emeletét, amelyeket gyógyászatra alkalmassá tettek, így most már ide is el lehet helyezni a betegeket. Az avatáson a kórház vezetősége, az alkalmazottak, a meghívottak, valamint az egyházak és a sajtó képviselői mellett jelen volt Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke és dr. Ritli László, volt egészségügyi miniszter is.

Ilie Bolojan az avatáson mondott beszédében megköszönte Cseke Attilának és dr. Ritli Lászlónak azt, hogy egészségügyi miniszterként meghatározó szerepet játszottak abban, hogy ez a központ megvalósult. Majd emlékeztetett arra, hogy a létesítmény két utolsó emeletének kialakítására mindeddig nem jutott pénz, ami eddig a polgármesteri hivataltól, a minisztériumtól vagy az Európai Uniótól érkezett, most azonban első alkalommal történt meg az, hogy az önkormányzat mellett a városi kórház is anyagilag hozzájárult ehhez a komoly infrastrukturális befektetéshez. Bolojan elárulta, hogy a dr. Gavril Curteanu Városi Klinikai Kórház, melyhez maga az onkológiai központ is tartozik, mintegy 600 ezer eurót biztosított a munkálatokra. A továbbiakban Ilie Bolojan a jövőbeni elképzelésekről beszélt, hangsúlyozva, hogy kétféleképpen kell erősíteni a váradi onkológiai központot: egyfelől újabb modern eszközöket kell beszerezni, többek között egy másik röntgenkezelő berendezést a már meglévő mellé, másfelől fejleszteni kell az onkológiai sebészetet, mert enélkül nem lehet teljes körű központról beszélni. Bolojan elképzelése szerint ennek megvalósítására vagy a megyei kórháztól, vagy máshonnan Váradra hívott szakembereket kell alkalmazni.

Nem államsegély

A maga során Pásztor Sándor, a megyei tanács elnöke bejelentette, hogy december 29-én kapott egy értesítést arról, hogy az egészségügyi rendszerbe történő beruházások nem számítanak államsegélynek, így elhárult az akadálya annak, hogy a megyei tanács a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűléssel együtt elindítsa közös projektjét a Románia-Magyarország Határon Átívelő Nemzetközi Együttműködési Program keretében, aminek nyomán a romániai fél tizenhárom millió eurónyi finanszírozást kap a már kidolgozott egészségügyi stratégiájának a megvalósítására.

Az avató után Pásztor Sándor lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy saját kezdeményezésére a megyei tanács írt Brüsszelbe azt kérve, hogy a pályázati útmutatóba is foglalják bele azt, hogy az állami intézmények által történő egészségügyi beruházások nem számítanak államsegélynek. Mindazonáltal már nincs akadálya annak, hogy az említett megyei egészségügyi stratégiát beindítsák, melynek keretében Bihar megye tizenhárom millió eurót kap, amiből mintegy hatmillió euró jut a váradi onkológiai központ eszközparkjának a bővítésére, a többi pénz pedig a megyében lévő többi kórháznak az eszközfejlesztését célozza majd meg.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!