ERDON Helyi hírek

2016.12.07. 12:09

Pert nyert az elítélt

Egy Váradon fogvatartott elítélt 15 ezer eurót kaphat kártérítésként, mert nem engedték el az édesanyja temetésére.

Egy Váradon fogvatartott elítélt 15 ezer eurót kaphat kártérítésként, mert nem engedték el az édesanyja temetésére.

Az EU-bíróság újra bünteti Romániát, ezúttal  büntetés-végrehajtásban tapasztalt emberi-jogi visszaélés miatt: a 12 év 6 hónapra ítélt, Középes (Cuzap) faluba való Florian Canalos a váradi börtönben tölti büntetését, amit az élettársa sérelmére elkövetett gyilkossági kísérlet miatt szabtak ki rá. A rab 2014-ben juttatta el sérelmét az EU-s emberi-jogi bíróságára (CEDO), kifogásolva fogva tartásának embertelen körülményeit, illetve azt, hogy akadályozzák a családi élethez való jogának gyakorlásában. A Canalos ügyvédje által nyilatkozottakból kiderült, hogy természetes fény nélküli, nyolcágyas, 20 négyzetméteres zárkába zsuppolták be, amiből 0,8 méter a toalett. Hetente kétszer örülhettek meleg víznek, alkalmanként 90 percig, ez 2015-től már heti 4 alkalom.

Nem jog, jutalmazás

A legfőbb sérelem azonban az, hogy a fogvatartott és ügyvédje szerint a börtön vezetősége semmi emberséget nem mutatott akkor, amikor engedélyt kért arra, hogy jelen lehessen elhunyt édesanyja temetésén. A haláseset 2014. március 20-án következett be, a kérelem március 24-re, a temetés napjára szólt, ám azt elutasították a temetés időpontja előtt mindössze 3 órával, amikor már nem volt lehetőség fellebbezésre. Az indok: az eltávozás megadása nem jog, hanem a jutalmazás egy formája, utóbbiban pedig a kérelmező már részesült egyszer az illető hónapban. A felsoroltak nyomán a CEDO a sérelmezőnek adott igazat, kimondva: a román állam 15.000 euró kártérítés kell fizessen.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!