ERDON Helyi hírek

2016.12.27. 16:45

Mi legyen a rossz ajándékokkal?

Jópáran kaphattak olyan ajándékokat karácsonyra (is), amelyekkel nem elégedettek. Visszaválthatják-e ezeket? Nos, próbálkozni lehet, de átfogó törvény nincs rá.

Jópáran kaphattak olyan ajándékokat karácsonyra (is), amelyekkel nem elégedettek. Visszaválthatják-e ezeket? Nos, próbálkozni lehet, de átfogó törvény nincs rá.

Finoman szólva nem hagyomány Romániában, hogy csak úgy visszaváltsák a bontatlan, sértetlen árucikkeket, mondjuk ünnepek után. Pedig sokféle eset lehetséges, attól, hogy valaki több ismerősétől is ugyanazt az ajándékot kapta, odáig, hogy az adott árucikk valamely paramétere miatt nem megfelelő számára. A kulcs, eleve ahhoz, hogy a visszaváltással próbálkozni lehessen, a számla. Ha ez nincs, vége is, ha van, indulhat a kísérlet. Megkérdeztük a megyei fogyasztóvédelem vezetőjét, Giani Burát, nagyjából milyen eredménnyel zárulhat az ilyen próbálkozás Romániában.

Lehet, de nem muszáj

Nos, az alap végülis logikus: természetesen nincs törvény efféle visszaváltásokra. A fogyasztói jogokat csak minőségi kifogás esetén lehet mindenképp érvényesíteni, szóval ha nem a minőséggel van gond, hanem azzal, hogy mondjuk a méret vagy szín miatt nem tetszik a megajándékozottnak, úgy a kereskedő nem köteles a kijavításra, cserére, vételár-leszállításra vagy annak visszafizetésére. Lassanként – de nagyon lassan – nálunk is szokássá válik azonban, hogy a kereskedők az ünnepek miatt visszaveszik a terméket, annak ellenére, hogy semmi nem kötelezi őket erre, viszont adnak az imázsukra. Ilyenkor is még a legtöbbször az adott árucikk értéke inkább levásárolható, ritkább, hogy visszaadják a pénzt – bár ez utóbbi sem kizárt már manapság.

Más, jobb a helyzet internetes vásárláskor, amikor a vásárlót speciális jogok illetik meg: ekkor ugyanis az árucikk átvételétől számított 15 munkanapon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől. Azaz nem szükséges, hogy az árucikk hibás legyen, ha nem tetszik, minden további nélkül meggondolhatja magát. (Kivétel, ha internetes árverésen vette a terméket, és/vagy az eladó magánszemélyként értékesítette azt.)

Bura hozzátette: a megyei fogyasztóvédelem még nem kapott idén reklamációkat ilyen ügyekkel kapcsolatban, és máskor sem szokták őket ilyen visszaváltási gondok miatt rohamozni a polgárok.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!