ERDON Helyi hírek

2016.12.27. 16:10

Kaláka-elismerés Magyarremetének

Idén Magyarremete közössége kapta a Tulipán Kaláka-oklevelet, amelyet Borsi Imre Lóránt egyesületi elnök adott át Szigeti Ferenc református lelkésznek és Bálint György RMDSZ-elnöknek.

Idén Magyarremete közössége kapta a Tulipán Kaláka-oklevelet, amelyet Borsi Imre Lóránt egyesületi elnök adott át Szigeti Ferenc református lelkésznek és Bálint György RMDSZ-elnöknek.

Az RMDSZ váradi székházában tartott kedd délutáni sajtótájékoztatón Borsi Imre Lóránt elnök felidézte, hogy 2012-ben azért alapították a Tulipán Kaláka Egyesületet, hogy újra életre keltsék, bevigyék a köztudatba ezt a mozgalmat, felhívják a figyelmet közösségépítő mivoltára. Az évek folyamán együttműködtek a történelmi magyar egyházakkal, önkormányzatokkal, helyi RMDSZ-szervezetekkel, iskolákkal, ifjúsági szervezetekkel, és ezen összefogás eredményeképpen szép sikerek születtek, például temetőkben takarítottak, székházakat újítottak fel, szemetet gyűjtöttek, fákat ültettek, játszótereket építettek. Bár az idén a tevékenységüket szándékosan kevésbé médiatizálták, azért elmondható, hogy 60 településen mozgatták meg a helyi közösségeket, és több mint 1500 embert győztek meg a kalákázás hasznosságáról, arról, hogy miért érdemes és kell a közjót szolgálni.

Szórványban

2016-ban úgy értékelték, hogy a szórványnak számító Magyarremete közössége teljesített a legjobban e téren, ezért egy ünnepség keretében ennek vezetői, Szigeti Ferenc református tiszteletes és Bálint György helyi RMDSZ-elnök, tanácsos vehették át az ezzel járó egy-egy oklevelet.

A lelkipásztor annak fontosságát emelte ki, miért kell tenni tevőlegesen is egy közösségért, nem csak egy kocsmában megvitatni az élet nagy dolgait, hanem minőségileg eltölteni az időt, félretenni az önös érdekeket. Megtudtuk, hogy a több mint 100 éves, de még jó állapotban levő lelkészi lakás mellé idén tavasszal egy új szolgálati lakást kezdtek el építeni kalákában azzal a céllal, hogy ha ez majdan elkészül, a régi közösségi házként funkcionáljon.

Magyarremete község populációjának amúgy 16 százaléka magyar, magában a faluban pedig 35-40 százalékos a magyarság részaránya. Az 520 magyar ember közül 335 református, a többi baptista, illetve beházasodás lévén római katolikusok is élnek még a környéken.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!