ERDON Helyi hírek

2016.12.11. 14:46

Iskolát kóstolgattak szülők és gyerekek

A negyedikes diákokat és szüleiket várták szombaton a Szacsvay Imre iskolában szervett Iskolakóstolgató elnevezésű rendezvényre, melynek során kicsik és nagyok jobban megismerhették az iskolát.

A negyedikes diákokat és szüleiket várták szombaton a Szacsvay Imre iskolában szervett Iskolakóstolgató elnevezésű rendezvényre, melynek során kicsik és nagyok jobban megismerhették az iskolát.

Rendkívüli Iskolakóstolgató volt a szombati, azért is, mert közben tanítás is folyt, aznap kellett ugyanis pótolniuk az öt-nyolc osztályosoknak a december másodikai szabadnapot. A szülőket Pásztor Gabriella igazgató köszöntötte, majd a rendezvény számukra a tanáriban folytatódott, miközben a gyerekek különféle szórakoztató-ismeretterjesztő tevékenységeken vettek részt az iskola sporttermében.

Tudnivalók

A szülők először Simo-Ritter Csilla logopédussal beszélgettek tanulásról, ezzel kapcsolatos nehézségekről, s arról, hogy a szülők miként segíthetik át ezeken a gyerekeket. Amint a logopédus elmondta, előfordul, hogy a gyermek folyékonyan olvas, de nem érti igazán a szöveget. Ezen a szakaszon többek között úgy is át lehet segíteni a gyereket, ha például a szülő rövid, írott utasításokat hagy neki, melyek motiválják is, hogy feldolgozza az általuk tartalmazott információt. (Például rakjon rendet a szobájában, és akkor meg fogja találni a Wi-Fi jelszót). Kezdetben nem is az a fontos, hogy milyen könyvet olvas, hanem az, hogy az olvasást magát szeresse meg – és sokszor ehhez bármilyen „lötty” is megfelel, s épp ellenkezőleg, olyan könyveket, melyeket mi, felnőttek, remeknek találunk, s nekik valónak, lehet, hogy még nem értenek meg.

Voltak szülők, akik elmondták, hogy a gyermek túlterhelt, túl sokat kell tanulnia, s a mennyiség sokszor a minőség rovására megy. A tantervet sajnos nem tudjuk megváltoztatni, mondta a logopédus, de arra megtaníthatjuk a gyermeket, hogyan szűrje ki a legfontosabb információkat, hiszen ha a váz megvan a fejében, már nagy baj nem lehet.

Alapozás

Ezt követően dr. Külüs Hajnalka fogorvos tartott rövid előadást a szülőknek – többek között a hatéves korban megjelenő hatos őrlőfogról, melyről sok szülő úgy gondolja, hogy tejfog és elhanyagolja. Szó esett arról, hogy milyen hatása van annak, ha a gyermek folyamatosan szájon át lélegzik s persze a helyes fogápolásról is.

Az elkövetkezendőkben a szülők meglátogatták az iskola könyvtárát, később dr. Mangra Aranka orvos tartott számukra előadást, Pásztor Gabriella igazgató pedig az olvasásra szoktatás módszereiről, előnyeiről beszélgetett el a szülőkkel. Mint elhangzott, az a legbiztosabb, ha az alapozást már egészen pici korukban kezdjük el, meséljünk nekik, s az esti, bensőséges beszélgetések, az első színes könyvek jó segítséget nyújtanak abban, hogy észrevétlenül elbujtassuk bennük az olvasás igény csíráját. Nem helyes, ha az egyre elterjedtebb modern kori kommunikációs eszközöket „bébiszitterként” alkalmazzuk, sokszor a szülő bele sem gondol, milyen károkat okozhat ezzel a gyermek szellemi fejlődésében és érzelmi intelligenciájában.

Mindezzel párhuzamosan a gyerekek külön programokon vettek részt: magyar, angol és román nyelvi foglalkozások zajlottak az iskola tornatermében, később különböző tudományokkal kapcsolatos interaktív foglalkozások voltak, majd játékos matematika feladatokat oldottak meg.

A tanintézet biharpüspöki épületében is megszervezték az Iskolakóstolgatót – itt reggel nyolc órakor, szülőértekezlettel kezdődött a program, kilenctől Kecse Gabriella aligazgató, tíz órától pedig dr. Kapy Éva iskolaorvos válaszolt a szülők kérdéseire.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!