ERDON Helyi hírek

2016.11.24. 16:59

Támogatnák a nagycsaládosokat

Csütörtökön az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila parlamenti képviselő. Az egyik általa kifejtett téma a nagycsaládosoknak adott, a Szövetség által javasolt kedvezmények volt.

Csütörtökön az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila parlamenti képviselő. Az egyik általa kifejtett téma a nagycsaládosoknak adott, a Szövetség által javasolt kedvezmények volt.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet: az egész Európai Unióban, így Romániában is problémát okoz, hogy egyre kevesebb gyermek születik, ezért az RMDSZ választási programjában két olyan javaslat is szerepel, mely a nagycsaládosok támogatására vonatkozik.

Az egyik egy törvénykezdeményezés, mely a választások után fognak majd benyújtani, és azokat a családokat érintené, ahol legalább három gyermeket nevelnek, illetve a minimum két gyermekről gondoskodó csonka családokat, és lehetővé tenné a helyi önkormányzatok számára, hogy ötven százalékos adókedvezményben részesítsék ezeket, ami az ingatlan-, a telek- és a gépjárműadót illeti, valamint mentesíthetnék őket az illeték kifizetés alól a különböző bizonyítványok, véleményezések, engedélyek igénylése esetén. A honatya példája szerint egy 90 négyzetméteres lakásban élő, 600 négyzetméteres telekkel és egy Dacia Logan dízel gépjárművel rendelkező háromgyermekes család körülbelül 100 eurót takaríthatna meg. „Ha az indítványunk törvényerőre emelkedik, Bihar megyében mind a huszonhárom RMDSZ-es vezetésű önkormányzat élni fog ezen adókedvezmény nyújtás lehetőségével”- nyomatékosította a honatya.

Családi kártya

A politikus azt is bejelentette: a Megyei Tanácsban az RMDSZ-frakció egy olyan előterjesztéssel fog élni, mely az említett nagycsaládosoknak kedvezne. Konkrétan egy családi kártyáról van szó, mely kedvezményes látogatásra jogosítaná fel őket az önkormányzatnak alárendelt kulturális intézményekben (színház, könyvtár, filharmónia, múzeum). A konstrukció három szintű volna: sárga kártyát és 10 százalékos kedvezményt kapnának a háromgyermekes családok, piros kártyát és 20 százalékos kedvezményt a négygyermekes nagycsaládok, valamint a kétgyermekes csonka családok, és zöld kártyát és 30 százalékos kedvezményt az öt, vagy ennél több gyermeket nevelő nagycsaládosok. A kártya addig lenne érvényes a nagycsaládosok esetében, amíg a legnagyobb gyermek betölti a 18. életévét, a csonka családok esetében pedig valószínűleg egy évig. A kedvezményt a kártyán szereplő valamennyi kedvezményezett igénybe vehetné, így egy öt fős család például (két szülő, három gyermek) öt árleszállított jegyet vagy bérletet kaphatna, illetve a kedvezmény ahhoz lenne kötve, hogy a gyerekek valamilyen tanintézménybe járjanak, a helyi adók és illetékek pedig naprakész be legyenek fizetve. Cseke Attila megjegyezte: a Megyei Tanáccsal aztán ilyen jellegű partnermegállapodást köthetnek más intézmények vagy akár kereskedelmi társaságok is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!