ERDON Helyi hírek

2016.11.10. 12:18

Lakónegyeddé alakuló ipari parkok

Szolgáltató központok és lakások épülnek majd Nagyvárad két ipari parkjában: a cél az ottani dolgozók igényeinek a kielégítése. Szerdán erről tartottak sajtótájékoztatót.

Szolgáltató központok és lakások épülnek majd Nagyvárad két ipari parkjában: a cél az ottani dolgozók igényeinek a kielégítése. Szerdán erről tartottak sajtótájékoztatót.

A nagyváradi ipari parkokat üzemeltető Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) az eddigiektől eltérő beruházásokat szorgalmaz az itteni ipari parkokban: szolgáltató központokat és lakásokat akar építeni. Ezt Delia Ungur, az ADLO főigazgatója jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján. Elmondta: a Borsi úton lévő 1. számú ipari parkban jelenleg negyven vállalat működik, melyek összesen mintegy 3200 alkalmazottat foglalkoztatnak. Az ottani vállalatok képviselőivel egyeztetve, valamint egy kérdőíves közvélemény-kutatás eredményeit összegezve az derült ki, hogy nagy igény lenne az ipari park területén egy óvodára, mert nagyon sok dolgozónak kisgyereke van, és nagyon megkönnyítené az életüket az, ha a munkahelyükhöz közel egy óvoda működne. A kérdőívekből kiderült az is, hogy igény lenne például étkezdére, postaszolgálatra, bankautomatára, sőt akár egy bankfiókra, netán fitneszteremre. Mindezek tudatában döntött az ADLO úgy, hogy a 130 hektáros ipari parkban még meglévő 8 ezer négyzetméternyi szabad telekre egy szolgáltató központot épít, amelyben óvoda és több más, az igényeknek megfelelő létesítmény kap majd helyet. Ehhez hasonló szolgáltató központot képzelnek el a 2. számú ipari parkban is, azzal a különbséggel, hogy ezt a központot nem csak az ipari park dolgozói, hanem a mellette lévő Grigorescu-lakónegyed lakosai is igénybe vehetnek majd.

Lakások

További terv, hogy az ipari parkok közelében lakásokat építenek az ipari park alkalmazottai számára. Mint Delia Ungur elárulta, hatalmas igény van erre az ipari parkokban üzemelő vállalatok részéről, hiszen legalább ötszáz lakás építését kérték a várostól. Mint kiderült ugyanis, sokan vannak olyan fiatalok, akiknek a lakhelyük nem Nagyváradon van, de valamelyik ipari parkban dolgoznak. Delia Ungur hozzátette, hogy első etapban mintegy százötven lakást építenek majd, lehetőleg a város tulajdonában lévő telkeken, és ezt követően folytatják a beruházást. Kiemelte azt is, hogy ezekben a lakásokban két évig lakhatnának a fiatalok, ennyi idő alatt remélhetőleg előlépnek a munkahelyükön, jobb fizetést kapnak, és így képesek lesznek majd máshol lakást fenntartani. Az elképzelések szerint első körben befektetőket várnak mindezeknek a beruházásoknak a megvalósítására, de amennyiben nem jelentkezik vállalkozó, akkor az ügynökég saját maga építi meg az épületeket.

Kérdésünkre válaszolva Delia Ungur elmondta, hogy ilyen beruházásokra nem szokott az Európai Unió támogatást nyújtani, ezért az ADLO saját forrásaiból építkezik majd. Kifejtette, hogy a szolgáltató központok 2017 végéig, az első lakások pedig 2018-ban épülnének fel. Arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy körülbelül mennyi az összköltségvetése ezeknek a beruházásoknak. A vezérigazgató bejelentette azt is, hogy az ADLO megkapta az áramszolgáltatási licenszet az 1. számú ipai park területére, ami előnyös mind az ügynökség, mind pedig az ottani vállalatok számára, hiszen ez pluszbevételt jelent az ügynökégnek (mintegy havi tizenötezer eurót), és a vállalatok kedvezőbb áron juthatnak elektromos energiához. Kérdésünkre válaszolva Delia Ungur hozzátette, hogy a 2. számú ipari park esetében is végig kell majd vinni az elektromos energia szolgáltatási licensz megszerzésének az eljárását.

Cégek

Nagyváradon három ipari park működik összesen 220 hektáron, amiből még 70 hektár szabad terület. A három ipari parkban jelenleg 74 vállalat működik, ezek közül ötven hazai tőkéjű cég. A nagyváradi ipari parkokban működő cégek 2020-ig mentesülnek az ingatlan- és telekadó befizetése alól.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!