ERDON Helyi hírek

2016.10.18. 14:54

Közönségvonzó operagála a filharmóniában

Csütörtök este a Nagyváradi Állami Filharmónia szokásos heti hangversenyén az operairodalom legismertebb alkotásaiból hangozottak el részletek. Az operagála újfent nagy sikert aratott a közönség körében, a hangverseny végén a hallgatóság felállva köszöntötte az előadóművészeket.

Csütörtök este a Nagyváradi Állami Filharmónia szokásos heti hangversenyén az operairodalom legismertebb alkotásaiból hangozottak el részletek. Az operagála újfent nagy sikert aratott a közönség körében, a hangverseny végén a hallgatóság felállva köszöntötte az előadóművészeket.

Jó néhány éve már, hogy a Nagyváradi Állami Filharmónia szokásos heti hangversenyén operazene is felcsendül az Enescu–Bartók koncertteremben, az operairodalom legkiválóbb alkotásaiból. Ez történt a múlt heti hangversenyen is, amikor az évad első operagálájában gyönyörködhetett a termet zsúfolásig megtöltő közönség – az erkélyen még a lépcsőfokokon sem lehetett már helyet találni. Ez is bizonyítja, hogy a váradi komolyzene-kedvelők időnként igényelnek egy-egy hasonló zenei eseményt. Az operagála meghívottjai: Peter Oschanitzky karmester, aki Temesvárról érkezett, és három előadóművész: Carmen Gurban szopránénekes, a Kolozsvári Nemzeti Opera szólistája, Sorin Lupu tenor, ugyancsak a Kolozsvári Nemzeti Opera művésze, Mészáros Levente bariton pedig a Nagyváradi Egyetem művészeti karának hallgatója. Az est közönségsikeréhez nagyban hozzájárult a Filharmónia Énekkarának közreműködése; a hallgatóság számára mindig kiemelkedő élményt nyújt a dr. Lászlóffy Zsolt karnagy által irányított énekkar fellépése.

Opera áriák

A gálán elsőként a nagy olasz zeneszerző, Giuseppe Verdi (1813–1901) Nabucco című operájának nyitánya csendült fel, a szimfonikus zenekar tolmácsolásában, a karmester nagyszerű irányításával. Ezt követően a fiatal váradi bariton, Mészáros Levente énekelte Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) Figaró házassága című operájából a Non piu andrai (Most pedig vége a szép időknek) kezdetű áriát. Majd Verdi Rigolettójának népszerű áriáját, a La donna e mobile (Az asszony ingatag) kezdetűt Sorin Lupu tenor adta elő. A továbbiakban Verdi Aidájából a Ritorna vincitor (Aida áriája) hangzott el, a szenzációs hangú Carmen Gurban szoprán előadásában. Ruggero Leoncavallo (1857–1919) legismertebb operájából, a Bajazzókból Canio áriáját (Vesti la giubba – Kacagj, bajazzó) Sorin Luputól hallgathattuk meg. Francesco Cilea (1866–1950) olasz zeneszerző 1902-ben írt Adriana Lecouvreur című operájából a Io son l’umile kezdetű áriát Carmen Gurban szoprán énekelte. Az estbe egy fuvolaszóló is belefért: Foica László, a filharmónia előadóművésze és művészeti igazgatója Georges Bizet (1838–1875) Carmenjéből az intermezzót játszotta el. Az est első részének végén Giacomo Puccini (1856–1924) népszerű operájából, a Pillangókisasszonyból a szerelmi kettőst énekelte Carmen Gurban és Sorin Lupu.

A filharmónia énekkara

A szünet után az előadásba bekapcsolódott a Filharmónia Énekkara is: Richard Wagner német zeneszerző (1813–1883) Tannhäuser című operájából a Zarándokok karát és Lohengrin című operájából a Nászindulót adták elő. A közönség nagy elismeréssel fogadta fellépésüket. Majd W. A. Mozart Don Giovannijából a Pezsgőáriát Mészáros Levente tolmácsolásában hallgathattunk meg. Ezután Bizet Carmenjéből a Virágdal (La fleur que tu m’avais jetée) csendült fel Sorin Lupu tenor előadásában, Puccini Pillangókisasszonyának nagyáriáját Carmen Gurban énekelte, és újra az énekkar következett, az operairodalom egyik legszebb betétdalával, a Nabucco Rabszolgakórusával.

Aztán négy Puccini-operából következtek áriák: a Toscából először az Ah, quegli occhi kezdetű duettet énekelte Carmen Gurban és Sorin Lupu, majd Tosca imáját (Vissi d’arte) Carmen Gurban adta elő – szép szopránja betöltötte a termet. A továbbiakban a Turandotból csendült fel a Nessun dorma (Senki ne aludjon) Sorin Lupu és a Filharmónia Énekkara tolmácsolásában, majd a Bohéméletből az O soave fanciulla (Ó, te gyönyörű lányka) duettet énekelte Carmen Gurban és Sorin Lupu. Az utolsó számot az énekkar tolmácsolta: Verdi Aidájából a Gran finale secondót. Ám ezzel nem ért véget az operagála, a hosszan tartó tapsot ráadással hálálták meg a fellépők. Giuseppe Verdi Traviatájából a Pezsgőária (Brindisi) csendült fel, mindhárom énekes, az énekkar és a zenekar tolmácsolásában. A hallgatóság felállva, vastapssal köszönte meg az előadóművészeknek, a karmesternek és a szimfonikus zenekarnak ezt a csodálatosra sikerült estet.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!