ERDON Helyi hírek

2016.10.09. 18:44

Filmtettfeszt Erdélyben és Váradon

Tizenkét városban zajlottak október 5. és 9. között a 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle programjai. Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme biztosított helyet az eseménynek.

Tizenkét városban zajlottak október 5. és 9. között a 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle programjai. Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme biztosított helyet az eseménynek.

A magyar filmtörténet egyik gyöngyszemének, Makk Károly Szerelem című filmjének a vetítésével nyílt meg október 5-én Kolozsváron az idén immár 16. alkalommal megszervezett Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle. A fesztivál fő helyszíne a kincses város volt, de ezen kívül magyar filmeket vetítettek Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Besztercén, Zilahon és Aradon is.

2011 óta Váradon is

Nagyvárad 2011-ben csatlakozott a rendezvénysorozathoz. A programok idén október 6-án, 7-én és 9-én zajlottak a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, a Partiumi Magyar Művelődési Céh, a Metrion Egyesület és a PKE képzőművészeti tanszékének a rendezésében. Mint Varga Zéténytől, a váradi események szervezőjétől megtudtuk, a programok csütörtökön délután a Filmgaloppal, vagyis az Erdélyi magyar rövidfilmek versenyével indultak. Az alkotásokra szavazni is lehetett, ugyanis a független szakmai zsűri díja mellett egy közönségdíj is kiosztásra került a tegnapi, kolozsvári záróünnepség keretében. Az idén nyolc rövidfilm „galoppozott” a zsűri és a közönség díjáért: Bende Attila – Infinity Cycles; Dragu Erika – Fejvadász; Groșan Cristina – Éjszakai festés; Kovács Katalin – Igazság vagy merészség; Nagy Anita Noémi – Köztünk marad; Püsök Botond – Kendeffy; Skovrán Tünde – Csiga-biga; Szőcs Petra – Csoszogj úgy. A fesztivál honlapján fellelhető ismertető szerint az alkotások „műfajuk és az általuk «beszélt» filmnyelv szempontjából tág palettát ölelnek fel a szürreális animációs kísérlettől a kosztümös történelmi drámáig, és noiros bűnügyi filmtől egysnittes-kézikamerás dogmakísérlettől a szociális drámáig”. A rövidfilmek után két nagyjátékfilmet tekinthetett meg a közönség csütörtökön: Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, illetve Horváth Lili Szerdai gyerek című alkotását.

Animációs műhely

A pénteki nap délelőttje a gyerekekhez szólt: Hernádi Tibor és Dargay Attila Sárkány és papucs című, 1989-ben készült magyar animációs filmjét vetítették a számukra, illetve animációs műhelyben lehetett részt venni. Ez utóbbi program társszervezője a Klikk Stúdió volt, melynek részéről Bodoni Tünde foglalkozott a gyerekekkel a PKE képzőművészeti tanszékének a diákjai mellett. Kora délután a 15. Filmtett Workshop filmjeit, és egy dokumentumfilmet lehetett megtekinteni: Muhi András Pires Magyar csapat – „…még 50 perc…” című filmje az ajánló szerint „soha nem látott őszinteséggel, exkluzív, kulisszák mögötti felvételekkel meséli el a magyar labdarúgó válogatott EB-kvalifikációjának történetét”. Ez utóbbi alkotás vetítésére Váradra várták a rendezőt, Muhi András Pirest is, ő azonban végül nem tudott eljönni. A pénteki program ismét két nagyjátékfilmmel zárult: Gárdos Péter Hajnali láz  és Goda Krisztina Veszettek című alkotásait vetítették.

A szombati szünet után a Filmtettfeszt váradi eseményei vasárnap zárultak: 15 órától kisjátékfilmek, ezt követően animációk, este pedig két nagyjátékfilm (Dési András, Móray Gábor: Az éjszakám a nappalod; Mátyássy Áron: Víkend) szerepelt a programban.

Sárga Csikó-díj

Ugyancsak a Filmtettfeszthez kapcsolódó hír, hogy a vasárnapi kolozsvári záróünnepségén kiosztották a Sárga Csikó-díjat, amelyet idén Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, egyetemi tanár és fesztiválalapító kapott meg. A szervezők ezzel ismerték el, hogy munkásságával jelentős mértékben segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az itthoni képzőművészek által készített trófeával – amelyet idén a nagyváradi Szép Jankó Noémi alkotott – 2015 óta egymillió forint pénzjutalom is jár a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásával. Előző években Durst György, Buglya Sándor, Muhi András és Balogh Zsolt kapta meg a díjat. Patrovits Tamás az elmúlt évtizedben rendszeresen tartott animációs foglalkozásokat Erdélyben, főképp a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékén. Évek óta visszatérő műhelyvezető a Filmtett Egyesület nyári alkotótáborában, útmutatása alatt több tucat fiatal erdélyi filmes végzett animációs ujjgyakorlatokat vagy készített animációs rövidfilmet.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!