ERDON Helyi hírek

2016.10.18. 14:23

A Kodály-módszert népszerűsítette Moldáviában

Váradon járt Eugen Mamot moldáv karnagy és zeneszerző, aki egyik érdemének tekinti: a Kodály-módszert a szülőhazájában is sikerült elterjesztenie. Sokáig vezetett egy gyermekkórust.

Váradon járt Eugen Mamot moldáv karnagy és zeneszerző, aki egyik érdemének tekinti: a Kodály-módszert a szülőhazájában is sikerült elterjesztenie. Sokáig vezetett egy gyermekkórust.

A jelenleg Kisinyovban élő Eugen Mamot karnagy és zeneszerző 1941-ben született a mai Moldáv Köztársaság területén. A sloboziai zeneiskolában kezdte a tanulmányait, majd a Gavriil Muzicescu Művészeti Intézetben folytatta. Alkotói tevékenységét zenetanárként kezdte, később pedig többek közt a Kulturális Minisztériumban dolgozott igazgatóként, és a közrádió által közvetített zenés műsorok főszerkesztőjeként is tevékenykedett. Az évek folyamán aktívan hozzájárult az ének-zene tankönyvek, valamint iskolai programoknak a megreformálásához. Több száz vokál-szimfonikus és zenekari műnek a szerzője, valamint korálokat, gyermekdalokat, műdalokat is komponált. 1973-ban alapította a Lia-Ciocârlia gyermekkórust, melyet 2006-ig irányított és vezényelt, amikor egészségügyi okok miatt erről le kellett mondania. Emellett az ex-szovjet térségben élő pályatársaival is együttműködött szakmai téren.

Nagyváradon 1995-ben járt először, Ioan Groza egyesületi elnöknek köszönhetően, aki meghívta egy ünnepségre fellépni a kórust. A meghívás ezután évről-évre megismétlődött, és állítása szerint nem csupán a színházban, ortodox vagy görög katolikus templomokban szerepeltek sikerrel, hanem református és római katolikus templomokban is, utóbbiakban magyar zeneszerzők műveit is játszva.

Könyvek

A felsoroltakon kívül az átélt tapasztalatokra alapozva, illetve archív anyagok felhasználásával könyveket is írt Eugen Mamot. Az első tudományos monográfiája arról szól, hogy az akkoriban a Szovjetunióhoz tartozó Balti-államokban hogyan alkalmazták a Kodály-módszert a zenei kultúra fejlesztéséhez az oktatásban. Megtalálta a zeneszerző alkotásainak orosz fordítását, illetve az eredeti nyelven is tanulmányozta ezeket, köszönhetően egyik munkatársának, aki ismerte a magyar nyelvet. Átvéve a módszert, úgymond alkalmazta ezután a román folklórra.

A második kiadvány tulajdonképpen nem az ő szerzői érdeme, ugyanis róla szól, az életéről és tevékenységéről, a harmadik pedig egy kórusra fókuszál, melyet szintén ő 1970-ben alapított Kisinyovban. Erre azért büszke, mert szerint egy új attitűdöt vezetett be a koráléneklésben: míg korábban főleg hazafias dalokat énekeltek, bonyolult és nehéz kompozíciókat, a baltikumi mintát követve, vagyis a Kodály -módszert is alkalmazva megtanította őket arra, hogy könnyebben olvassák a kottákat, mint a szöveges mondatokat. Úgy forgalmazott honlapunknak: a városi gyermekekkel is megszerettette az éneklést.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!