ERDON Helyi hírek

2016.09.15. 14:28

Módosítaná a számvevőszék működési törvényét

Csütörtökön az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Két témáról beszélt: a számvevőszék működésére vonatkozó törvény és az iskolaigazgatók versenyvizsgája.

Csütörtökön az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Két témáról beszélt: a számvevőszék működésére vonatkozó törvény és az iskolaigazgatók versenyvizsgája.

Változtatna az állami számvevőszék működésére vonatkozó 1992/92. számú törvényen Szabó Ödön parlamenti képviselő, és ezért a jövő héten módosító javaslatokat fog benyújtani. Váradi sajtótájékoztatóján azt mondta, több polgármester jelzése nyomán döntött így. Jelenleg ugyanis Romániában a számvevőszék dolga, hogy ellenőrizze azt: az állami intézmények hogyan gazdálkodnak a közpénzekkel, de arra nincs lehetőség, hogy az érintettek tanácsot kérjenek ezzel kapcsolatban. Azt kezdeményezi ezért, hogy az említett törvényben szerepeljen az is, hogy a kontrolltevékenység útmutatói és tanácsadói tevékenységet is feltételez annak érdekében, hogy a törvény tiszteletben tartása és a közpénzek legális felhasználása biztosítva legyen. Egy új paragrafust is beiktatna, miszerint az auditált entitások írásos véleményezést kérhetnének a számvevőszéktől annak érdekében, hogy megelőzzék a szabálytalanságot vagy törvénytelenséget. Az ÁSZ-nak 30 napon belül felelnie kellene, a választ pedig- melyhez egy ellenőrzéskör alkalmazkodnia kellene a számvevőszéknek- megfelelő motivációval 10 napon belül meg lehetne fellebbezni, és az illetékes bíróság dönthetne arról, hogy az óvás jogos volt-e vagy sem. A honatya hozzátette: az adóhivatal (ANAF) esetében az adófizetők igényelhetnek véleményezést, miért ne lehetne alkalmazni ezt a módszert az ÁSZ esetében is, megelőzendő a problémákat?

Versenyvizsgák

A másik témára áttérve Szabó Ödön kifejtette: egyetért azzal, hogy a tanügyi rendszer stabillá tétele érdekében versenyvizsgákat hirdetett a szakminisztérium az iskolai és óvodai igazgatói és aligazgatói tisztségek betöltése érdekében, viszont a végrehajtási utasítással több gond is van, melyeket Mircea Dumitru miniszter figyelmébe ajánlott. Először is túl közeli az október 12-i dátum, mert a tanévkezdetekkor jelentkező problémák megoldásával elfoglalt vezetőknek kevés idejük marad az alapos felkészülésre. Aggodalomra ad okot továbbá az írásbeli vizsga központilag való megszervezése, mely által sérül a decentralizáció elve. Nehezen érthető, hogy a pályázók miért az előző vezetés terveit kell kielemezzék ahelyett, hogy az intézmény jelenlegi helyzetével foglalkoznának, illetve felvázolnák a jövőt érintő elképzeléseiket. Elfogadhatatlan az a cikkely is- és ezért kéri ennek törlését- miszerint ha valamilyen oknál fogva a jelenlegi igazgatók nem jelennek meg a versenyvizsgán, de az állás ezt követően is üres marad, akkor nem lehet őket ismét kinevezni. Ezzel tulajdonképpen el fogják hitelteleníteni a rendszert, illetve csökken a menedzseri tevékenység ázsiója, hiszen előfordulhat, hogy az eddiginél kevésbé felkészült, a tanári kar által kevésbé elfogadott személyek kerülnek vezetői tisztségekbe. A helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy a jelöltek tagjai kell legyen egy olyan szakértői csoportnak, mely évente csupán két-három alkalommal hirdet felvételt, de az október 12-i versenyvizsgáig nem lesz erre lehetőség.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!