ERDON Helyi hírek

2016.09.19. 16:34

Közös tanévnyitó volt Nagyenyeden

Vasárnap Nagyenyeden zajlott a Kárpát-medencei Református Iskolák Közös Tanévnyitója, melyen Bethlen-díjat adtak át a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium volt igazgatójának.

Vasárnap Nagyenyeden zajlott a Kárpát-medencei Református Iskolák Közös Tanévnyitója, melyen Bethlen-díjat adtak át a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium volt igazgatójának.

A rendezvény részleteiről Zsiros Anikót, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatóját kérdeztük. Mint elmondta, két ünnepség volt, két egymást követő napon: szombaton ünnepélyes keretek között és jeles meghívottak részvételével átadták a felújított nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot, vasárnap pedig közös évnyitóra gyűltek össze a résztvevők a kollégiummal szemben lévő vártemplomban.

A szombati átadási ünnepség a kollégium udvarán zajlott. Hálaadó istentisztelettel kezdődött, melyen során Kató Béla püspök hirdetett igét, majd hozzászólások következtek. Többek között Király András kisebbségi nyelveken történő oktatásért felelős államtitkár, Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke, Balog Zoltán, magyarországi emberi erőforrások minisztere szólalt fel.

Bethlen-díj

Vasárnap a közös tanévnyitóra gyűltek össze a résztvevők. A Kárpát-medencei Református Iskolák Közös Tanévnyitója minden évben más helyszínen zajlik, tavaly például Délvidéken szervezték meg. Az ünnepség zászlós bevonulással kezdődött, a résztvevő közel húsz hazai és határon túli iskolából diákok, lelkészek, iskolabizottsági tagok jöttek el, több százan vettek részt. A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból rajta kívül többek között Szakács Zoltán iskolalelkész és Szatmári Ildikó magyartanár is részt vett. A vártemplomban megtartott ünnepi istentiszteleten Szegedi László generális direktor hirdetett igét, az iskola kórusa zsoltárokat adott elő, majd ünnepi felszólalások következtek. Többek között Brendus Réka, az iskola volt diákja, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezető helyettese, Nagy Éva, a hazai oktatásügyi államtitkárság kabinet igazgatója szólt az esemény kapcsán. A tanévet Ábrám Tibor, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi alelnöke nyitotta meg.

A későbbiek során átadták a Bethlen-díjat, melyet 2003 óta a református iskolákban tanító azon pedagógusok kapják, akik sokat tesznek az iskoláért, a gyülekezetért. Az idén a Bethlen-díjat Popper Cserepes Zsófia, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium volt igazgatója kapta, aki 1995 és 2005 között volt a tanintézet élén. A laudatiót Kovács Laura olvasta fel, a díjat pedig Gál Sándor erdélyi tanügyi tanácsos és Szűcs Éva partiumi tanügyi tanácsos adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!