ERDON Helyi hírek

2016.09.15. 11:30

Kormánypozícióból lehet a leginkább segíteni

Szerda este Nagyváradon rangsoroló küldöttgyűlést tartott az RMDSZ megyei szervezete. Jelen volt Kovács Péter országos ügyvezető elnök is.

Szerda este Nagyváradon rangsoroló küldöttgyűlést tartott az RMDSZ megyei szervezete. Jelen volt Kovács Péter országos ügyvezető elnök is.

A 339 mandátummal rendelkező küldött közül 306 volt jelen, 8 igazoltan hiányzott, így a testület határozatképes volt. Akárcsak az önkormányzati választások kampányrendezvényein, Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök ötlete nyomán, nyugati mintára, a felszólalók ezúttal is egy kör közepén álltak, ami romániai viszonylatban újdonságnak számít.

Kovács Péter, az országos RMDSZ ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: a legutóbbi kongresszusukon újratervezést hirdettek, és ennek megvalósítása folyamatban van. Köszönetet mondott - az amúgy nem jelenlevő - Kiss Sándornak, a megyei RMDSZ korábbi elnökének több mint egy évtizedes tevékenységéért, különösen azért, amiért lehetőséget adott az utána következő generációnak a kibontakozásra. Azon meggyőződésének adott hangot: a parlamenti helyekért újra induló trió (Cseke Attila, Szabó Ödön és Biró Rozália) tagjai a legmegfelelőbb személyek erre a célra, hiszen teljesítik mindazt, amit az RMDSZ fontosnak tart: a magyar ügy elkötelezettjei, szakmai téren is bizonyíthatóak, az emberek közt való folyamatos jelenlétüknek betudhatóan számon kérhetőek, és lehet velük párbeszédet folytatni. Arról is beszélt a politikus a Magyar Polgári Párttal való együttműködésre utalva: a parlamenti választásokon erre van szükség, „csak sajnos nem mindenkivel lehet”. Arra is felhívta a figyelmet: az RMDSZ kidolgoz egy hosszú távra szóló részletes programot, melyet a rangsorolásokat követően októberben fog bemutatni, és lényegében négy területre összpontosít, ezek az oktatás, a nemzetpolitika, az infrastruktúra és az emberek jóléte.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke azt nyomatékosította, hogy csapatban kell gondolkodni, ezért igyekeztek a magyar összefogás listáját összeállítani, ahogy néhány hónapja a megyei tanács esetében is történt. Szerinte a kormányzás az a szint, ahonnan jelentősen lehet segíteni Bihar megyét. Hangsúlyozta: az elkövetkezendő négy évben a román parlamentben olyan jelentős témák kerülnek megvitatásra, mint egy új tanügyi törvénynek az elfogadása, vagy a regionalizáció kérdése. Úgy fogalmazott: Várad minőségileg kell fejlődjön, nem mennyiségileg, a felsoroltak pedig közigazgatási ügyek, melyek esetében a szenátus a döntő ház, ezért határozott úgy, hogy ismét szenátornak jelölteti magát. Szerinte az előrehaladás szempontjából csak magunkra számíthatunk, és büszkének kell lennünk arra, amit az RMDSZ elért. Megjegyezte azt is: amióta Pásztor Sándor a Megyei Tanács elnöke, született meg egy 14 millió euró értékű egészségügyi stratégiai projekt, és nem korrekt, hogy „egyesek, akik korábban több évig vezették az önkormányzatot, megpróbálják ezt lenyúlni”, és ezt nem szabad hagyni.

Felszólalások

Derzsi Ákos vállalkozó, a Caritas Catolica ügyvezető igazgatója úgy vélte: egy honatyának lehetetlen minden átfognia, ezért olyan szakterületekre kell összpontosítson, melyekhez jobban ért, ő a gazdaságra és a szociálpolitikára helyezné a hangsúlyt. A Váci Mihály Már nem elég című költeményének bevezető sorait elszavaló Meleg Vilmos színművész szerint az emberek részéről létezik egyfajta igény a váltásra, arra, hogy hiteles személyek ültessék gyakorlatba a gondolataikat. Biró Rozália képviselő-jelölt, SZKT-elnök azon meggyőződésének adott hangot: együtt, egy csapatban kell továbbhaladni, visszatérve a kezdetekhez úgy az RMDSZ, mint a saját magunk szintjén. Olyan közösségépítő kulcsszavakat sorolt, mint: toborzás, bevonás, összetartás a Szövetségen belül és kívül, bizalom, jövőépítés, a nők és férfiak közti egyenlőség.

Kiss Imre földrajztanár azt mondta: azért fogadta el a jelölést, hátha tud a tanügyi rendszer jelenlegi helyzetén javítani. Megítélésében ugyanakkor az élen járókat megfelelő háttérmunkával kell segíteni. Dr. Budaházy István főgyógyszerész az elfogadható kompromisszumok fontosságát emelte ki a kormányra kerülés elérése szempontjából, míg Szántó Ildikó szociális szakember a hitelesség és az összefogás fontosságát domborította ki.

Török László nagyszalontai polgármester egy-egy trikót ajándékozott a triónak, Pásztor Sándor megyei tanácselnök pedig azt nyomatékosította, hogy nem úgymond pártalapon született meg az újabb összefogás listája, hanem valódi szakértők szerepelnek rajta, új arcok és olyanok is, akik már megjárták az élet útját, és bizonyítottak.

A pénzcsörgés hangja

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke egy példázattal élve azt hangsúlyozta, hogy nem a pénzcsörgés hangját kell meghallani, hanem az emberek, a közösség hangját. Úgy vélekedett: a sokszínűségnek értéke van, az összefogás pedig a közösséget szolgálja. Azt is hangoztatta: az RMDSZ munkájának látható eredményei vannak, és ezt nem kell szégyellni. Ők ugyanis odafigyelnek a társadalom gondjaira, a kultúrára, az oktatásra, a szociális szférára, nem úgy, mint a váradi önkormányzat, mely csak a pénzcsörgést hallja.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!