ERDON Helyi hírek

2016.09.07. 14:39

Csinosítják az óvoda termeit

Nagyban zajlanak az előkészületek az Orsolya óvodában, az óvónők festenek, ragasztanak, szortíroznak. A csoportok létszáma megvan, egy-két gyereket tudnának még beíratni.

Nagyban zajlanak az előkészületek az Orsolya óvodában, az óvónők festenek, ragasztanak, szortíroznak. A csoportok létszáma megvan, egy-két gyereket tudnának még beíratni.

Sok szülőnek a választása esett a váradi Orsolya óvodára, a csoportok beteltek, már csak indokolt esetben tudnak maximum egy-két gyereket beíratni, de csak négy éven felülieket, ugyanis a kiscsoportban végképp nincs már hely, mondta el Farkas Tünde óvoda igazgató. Az Ady Endre líceum melletti, Moszkva utcai, valamint a szőllősi, Ialomiţei utcai épületben összesen hét óvodai csoport működik, két rövid és öt hosszú programos. A Moszkva utcai épületben egy vegyes, rövid programos csoport, valamint hosszú programos kis-, közép- és nagycsoport indul ettől a tanévtől. A gyerekeket már hét órától fogadják, de a rövid programos csoportban az óvónő 8-tól 13 óráig van a gyerekekkel, a hosszú programos csoportokban pedig 7-től 17 óráig. Előbbiben a gyerekek tejet és kiflit kapnak, s hoznak magukkal uzsonnát, utóbbiakban pedig reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak, mindezt napi hét lejért. Ezt az árat az önkormányzat szabta meg és már évek óta változatlan, az összegből catering-cég biztosítja a gyermekek étkeztetését. Azokat a napokat, amikor a gyermek hiányzott az óvodából, a következő havi díjból levonják.

Foglalkozások

Farkas Tünde elmondta: ez az egyedüli óvoda, mely magyar pszichológussal és logopédussal rendelkezik, a két szakember hetente foglalkozik a négy évesnél nagyobb gyerekekkel. Különösen a nagycsoportosok esetén fontos ez, hiszen ők meg kell feleljenek az iskolába íratás követelményeinek. A pszichológus egyúttal – ingyenesen – meseterápiát tart a gyerekeknek, opcionális foglalkozásként. Ennek során többek között azokat a problémákat dolgozzák fel mesékben, melyekkel az óvónők szembesülnek, a gyermekek mesék által a jó és a rossz fogalmát. Egyéb opcionális foglalkozások is vannak – tánc és angol - s amennyiben igény lesz rá és megfelelő pedagógust is találnak, a román nyelvet is lehet majd választani. Ehhez viszont olyan román tanárt keresnek, aki magyarul is tud, s egyúttal engedéllyel rendelkező magánszemély. Érdeklődni a 0721.032.681 telefonszámon lehet.

Ottjártunkkor mindegyik teremben zajlott a rendezgetés – a nagycsoportosok termében pedig az óvónők kreatív módon készültek kidíszíteni a falat: egy festett sellő és egy karton-kalóz készül, „akik” segítségével interaktív foglalkozásokat tartanak majd a gyerekekkel. Amint az igazgatónőtől megtudtuk, az igazán fontos munkálatokat az elmúlt évek során véghez tudták vinni, persze továbbiakra is szükség lenne, például az ablakok cseréjére. De mivel műemlék épületről van szó, ehhez külön engedélyre van szükségük és nem is szerelhetnek fel akármilyen nyílászárókat. Szeptember folyamán terveik szerint felújítják az udvaron lévő kis játszóteret – friss homokot hoznak és farönköket helyeznek majd körbe, ezenkívül új játszóeszközökkel szeretnék helyettesíteni a régieket. Mindezt szülők és szponzorok segítségével, illetve saját forrásokból igyekeznek majd megvalósítani.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!