ERDON Helyi hírek

2016.09.30. 15:19

A lényeg a tartalomban van

Csütörtök este a vár Bethlen-termében folytatódott a Szent László Egyesület Akiknek szívesen tapsolunk című beszélgetéssorozata. Ezúttal Fábián Enikő színművészt faggatta Török Sándor.

Csütörtök este a vár Bethlen-termében folytatódott a Szent László Egyesület Akiknek szívesen tapsolunk című beszélgetéssorozata. Ezúttal Fábián Enikő színművészt faggatta Török Sándor.

Felvezetőjében azon meggyőződésének adott hangot Török Sándor, a Szent László Egyesület kulturális programfelelőse: a lényeg a tartalomban van, a munkában, a hétköznapokban, a játékban, a társadalmi kapcsolatokban, az élet minden területén. Hangsúlyozta: tiszteli a színészeket, és arra kérte a jelenlevőket, szintén szeressék őket.

Fábián Enikő külön kérésére egyébként, miközben érkeztek az érdeklődők, a Piramis együttes Ha volna két életem című dala szólt a hangszóróból, amit a színésznő azzal indokolt: úgy érzi, neki több élete van, egy az egyszerű valóságban, és rengeteg a színpadon. Felidézte, hogy Brassóban született, és kisebb megszakítással ott is nevelkedett fel. Katonatiszt édesapját elég korán elveszítette, ennek is betudhatóan ma is élő édesanyjával mindig jó volt a viszonya. Egymásra voltak utalva az évek folyamán, lelki támasza neki, vele mindent meg tud tárgyalni- magyarázta. Többször költöztek, valószínűleg emiatt is imád utazni, jönni-menni. Szerinte a közönséggel való találkozás kihívás és felelősség egy színész számára, ha szeretik, és ha nem, egyaránt. Ő különben mindig izgulós volt, de miután színpadra áll, öt perc múlva eltűnik a stressz.

Szerepek

Arról is beszélt a meghívott: már a főiskola előtt egy éven át segédszínész volt Sepsiszentgyörgyön. 1981-ben került Nagyváradra, többen nagy hatással voltak rá. Azt is mondta: nagy harcos lett volna, ha a női egyenjogúságért való küzdelem korában élt volna. Megítélésében egy színész soha ne politizáljon, bár ezen meggyőződésének ellentmondott, amikor Török Sándor kérdésére válaszolva kijelentette: október 2-én nemmel szavaz, mert félti Európát, meg kell védeni a hordáktól. Arra is kitért: úgy gondolja, kompromisszumok nélkül nem lehet élni.

Szóba kerültek még a szerepei, egyéni estjei, kommentálta a róla készített képeket. A kissé erőltetett és vontatott párbeszéd azzal zárult, hogy Fábián Enikő elszavalt egy Áprily-költeményt. A Bethlen Gábor Alap által támogatott rendezvényből többet is ki lehetett volna hozni, lévén hogy egy színésszel való beszélgetés mindig hálás témákat kínál- mint például anekdoták, színes sztorik, kulisszatitkok stb.-, Fábián Enikő pedig többet érdemelt volna, tekintettel arra is, hogy pályafutása 35-ik évét tapossa Váradon.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!