ERDON Helyi hírek

2016.08.16. 11:31

Magyar Napok a szórványban

Szeptember 2-4. között az RMDSZ Bihar megyei szervezete együttműködve a történelmi magyar egyházakkal és a civil szervezetekkel ismét megrendezi a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat.

Szeptember 2-4. között az RMDSZ Bihar megyei szervezete együttműködve a történelmi magyar egyházakkal és a civil szervezetekkel ismét megrendezi a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat.

A keddi programismertető sajtótájékoztatón Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke arra hívta fel a figyelmet: az idei a negyedik Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok, mely a belényesi medencében szórványban élő, körülbelül 4 ezer magyart kívánja megszólítani, és az összefogás mintaképe kíván lenni, hiszen együttműködnek a történelmi magyar egyházakkal és a civil szervezetekkel, a rendezvényekre pedig nem csak a környéken lakókat, hanem minden Bihar megyei magyar embert szeretettel hívnak. Ugyanakkor azt a tényt, hogy a tömbben élőknek is fontos mindez, jelzi, hogy a fellépéseket a tisztségben levő RMDSZ-es elöljárók, polgármesterek támogatják. Mint minden esztendőben, most is átadják a Zsiskú János bihari szórványdíjat, melyet mindig egy-egy olyan személyiség vehet át, aki szívén viseli a szórványmagyarság ügyét. (Az idei kitüntetett személye legyen meglepetés).

A rendezvényeket megelőzően ismét megjelentik a Magyar Napló című kiadványt, mely tartalmazza a lelkészek, a civil szervezeti és RMDSZ-es vezetők üdvözlő szavait, gondolatait, valamint a programok részleges leírását is, és mely újságot a Magyar Napokat megelőző hétvégén a templomoknál osztogatnak, illetve bedobnak a magyar családok postaládáiba.

Bálint Anitától, az RMDSZ belényesi szervezetének elnökétől megtudtuk, hogy szeptember 2-án, pénteken hagyományőrző napot szerveznek, aminek díszvendége a debreceni Hajdú Néptánccsoport, mely díjmentesen vállalta a fellépést. A program délután 17 órakor kezdődik: több mint tíz Bihar megyei magyar néptánccsoport, összesen körülbelül 250-300 tagja vonul fel népviseletbe öltözve és magyar népdalokat énekelve a város magyarok lakta utcáin, a kiindulópont a Ioan Ciordaş-iskola. Ezután 18 órától a piac melletti nagy téren sorban fellépnek a néptánccsoportok, a műsort a Hajdú néptánccsoport produkciója foglalja keretbe.

Borsi Imre Lóránt arra hívta fel a figyelmet: szeptember 3-án, szombaton lelki napot rendeznek a belényesújlaki focipályán felállított szabadtéri színpadnál. A 16 órakor kezdődő egyházi buzdító beszédek után ökumenikus jellegű kórustalálkozót tartanak, illetve közösen imádkoznak a magyar összefogásért, a megmaradásért.

Családi nap

Mikló Ernő köröstárkányi RMDSZ-elnök azt emelte ki: szeptember 4-én, vasárnap a családokra fókuszálnak. Délelőtt 10 órakor istentiszteletre szólít a templomharang, utána megkoszorúzzák a tavaly felavatott Bartók Béla-szobrot. A délutáni órákban a kis focipályán 16 órától Csepregi Éva, 18 órától Magyar Rózsa, 20 órától Kacor Feri koncertezik. Meghívták még a román tehetségkutató műsorokban szereplő, könnyűzenében utazó Oaie Sarát és Mioara Tedit is. Napközben zajlik a Tulipán kupa elnevezésű focibajnokság, melynek hagyományos helyszíne Kisnyégerfalva.

Elhangzott az is, hogy folyamatban van a tavaly makettként bemutatott IV. Béla -szobor elkészítése, mely Várasfenesen kapna helyet, illetve abban gondolkodnak, hogy Szent László-szobrot állítsanak Magyarremetében, hiszen az ottani református templom a középkorban katolikus volt, és a falán a királyt ábrázolták freskón.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!