ERDON Helyi hírek

2016.06.05. 12:16

Elballagtak a szentlászlósok is

Szokás szerint a Székesegyházban tartotta ballagási ünnepségét a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum. Az ünnepi szentmisét Exc. Böcskei László váradi megyés püspök mutatta be.

Szokás szerint a Székesegyházban tartotta ballagási ünnepségét a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum. Az ünnepi szentmisét Exc. Böcskei László váradi megyés püspök mutatta be.

Idén négy osztály diákjai (XII. A, közgazdaságtan, osztályfőnök Kor Erika, XII. B, humán teológia, osztályfőnök Veres Bernadett, XII. C, közgazdaságtan, osztályfőnök Csabai Tünde, XII. D, közélelmezés, osztályfőnök Nógrádi Márta) intett búcsút június 3-án szeretett iskolájának.

Az evangéliumi részlet Szent Márk könyvéből szólt. Elmélkedésében Exc. Böcskei László váradi megyés püspök hangsúlyozta: az ember életében vannak kiemelkedő fénypontok, és a ballagás is ilyen, hiszen az éretté válást meghatározó idő, ami ugyanakkor arra is alkalmas, hogy felidézzék mindazt, ami eddig történt velünk, a mögöttük hagyott gyermekkort, és önmaguk megismerésének egy új szakaszába lépjenek kellő bátorsággal, komolysággal, elkötelezettséggel és kitartó munkával. Fontos, hogy ne feledkezzenek meg mindazokról, akik őszintén támogatták őket, mellettünk álltak, beleértve a szüleiket, hozzátartozóikat, tanáraikat, barátaikat és az egyházat is.

Ellentétek

A főpásztor ugyanakkor hozzátette: a felsoroltak természetesen ezentúl sem engedik el teljesen őket, hanem valamilyen módon tovább kísérik a kibontakozásuk útját, hiszen keresztény küldetéseink közé tartozik, hogy együtt hordozva az élet terheit haladjunk a cél felé a helyes úton. Arról is beszélt: saját tapasztalataiból kiindulva tudja, hogy szinte képtelenség megjegyezni valamennyi üzenetet és jó tanácsot, melyet ilyenkor a ballagók hallanak, de nem lehetetlenség helyet szorítani annak a szeretetnek és jóindulatnak, melyeket ilyenkor a végzősök ajándékba kapnak, felfedezni azokat a vonásokat, melyek tartalmasabbá tehetik az életüket.

Életük ezen szakaszában emellett azokra az ellentétre is gondolniuk kell, melyekkel szembesülni fognak, mint például a külső és a belső világ közötti különbség, a jó és a rossz harca, a tiszta és az elhibázott élet, és ha boldogok akarnak lenni, akkor mindig úgy kell éljék az életüket, hogy az tiszta, szép és értékes legyen Isten és az emberek előtt.

A szentmise áldozat bemutatása után megtörtént a szimbolikus tárgyak átadása (zászló, kulcs), majd az iskola hagyományainak megfelelően Zalder Éva igazgatónő név szerint szólította a diákokat.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!