ERDON Helyi hírek

2016.06.30. 09:49

Egy rejtélyes projekt és egy jó költözés

Nagy mezőgazdasági termelőközpont épül a megyében: 5,5 millió eurós befektetés lesz, felvásárolja majd a gazdák terményeit, és naponta 100.000 tonnát fel is dolgoz. Sokkal többet még nem tudni. És visszajön ide a Regionális Vámigazgatóság.

Nagy mezőgazdasági termelőközpont épül a megyében: 5,5 millió eurós befektetés lesz, felvásárolja majd a gazdák terményeit, és naponta 100.000 tonnát fel is dolgoz. Sokkal többet még nem tudni. És visszajön ide a Regionális Vámigazgatóság.

 

Egész Románia legnagyobb zöldségfelvásárló és -feldolgozó telepe épül hamarosan Bihar megyében. Ezt az úgynevezett Prefektúrai Kollégium szerdaiülésén ismertették – de végül nem ismertették, mert a bejelentésen túl az illetékes épphogy nem volt hajlandó konkrétumokat mondani. Ez a „kollégium” megyefőnökség és az ő felügyelete alá tartozó összes megyei közintézmény vezetőinek a fóruma – az üléseiken egyrészt egy-egy közintézmény szokott beszámolni tevékenységéről, másrészt szabadon felvethető konkrét gondok. A mostani első napirendi pont a Megyei Vidékfejlesztési Ügynökség beszámolója volt, e szerv vezetője, Cristian Marin Buzlea mondta el ennek során, hogy az említett objektum felépítésére történnek előkészületek. 5,5 millió eurós befektetés lesz, felvásárolja majd a gazdák terményeit, és naponta 100.000 tonnát fel is dolgoz – legalábbis az igazgató szerint. Hogy mi is ez, és hol lesz, arra azt mondta, „a befektető kérésére még nem árulható el”, viszont beígérte, hogy amikor az lesz, akkor kiviszik az újságírókat is oda.

Egyébként tudatta: a megye országosan elől áll az EU mezőgazdasági támogatásainak lehívásában. Eddig 27 millió eurónyi értékben érkeztek hozzájuk projektek.

Visszajön

Az ülésen Claudiu Pop prefektus bejelentette: majdnem biztos, hogy a Regionális Vámigazgatóság alkalmazottai Kolozsvárról visszajöhetnek Váradra. Ezt a döntést az Országos Adóügyi Ügynökség vezetője, Dragoş Doroş már ellenjegyezte. A vámosok a váradi pénzügy székhelyén dolgozhatnak majd. Mint akkoriban megírtuk, a Kolozsvárra költöztetés ellen tiltakoztak is a dolgozók, de hiába: 2014-ben dönthettek, hogy vagy költöznek, vagy kiteszik őket. Most mind a 40-es visszatérhetnek.

A Prefektúrai Kollégium ülésének végén a drogellenes központ megyei képviselője számolt be stratégiájukról – de bármiféle adat, pontos információ nélkül, csak általánosságokban. Mint mondta, „nem akarja rabolni az időt, és úgyis az egész jelentés fent van a Prefektúra honlapján”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!