ERDON Helyi hírek

2016.05.08. 14:42

Iskolát kóstolgattak gyerekek, szülők

Negyedik alkalommal zajlott az Iskolakóstolgató nevű rendezvény a nagyváradi Szacsvay Imre iskolában, a negyedik osztályosok és szüleik számára. Ízelítőt kaptak az iskola életéből.

Negyedik alkalommal zajlott az Iskolakóstolgató nevű rendezvény a nagyváradi Szacsvay Imre iskolában, a negyedik osztályosok és szüleik számára. Ízelítőt kaptak az iskola életéből.

Pásztor Gabriella igazgató köszöntötte a negyedikeseket és tanítóikat, valamint a szülőket a Szacsvay Imre általános iskola tornatermében, ismertette az iskola tevékenységeit, majd röviden elmondta, milyen programokat szervezetek a látogatók számára, később Dr. Pakurár Miklósné, a debreceni, Szoboszlói úti általános iskola igazgatója szólt a két tanintézet közötti testvérkapcsolatról, az évek óta zajló közös programokról. Ezt követően a gyerekek és a szülők külön csoportokban, más-más  foglalkozások során ismerkedhettek meg az iskolával.

Játékosan

A román, az angol és a magyartanárok – Vincze Melinda, Kovács Enikő, Suciu Otilia, Mihalache Anca és Ciobancan Lilla -  például egy transzdiszciplináris programmal készültek, melynek során a gyerekek játékos formában adhattak számot nyelvtudásukról, s három nyelven kommunikáltak. Az iskola nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a gyerekek szívesen tanulják a román nyelvet, tudtuk meg, s ehhez a tanárok olyan módszereket is felhasználnak, mint például a versek rajzban történő megjelenítése. A tanintézet nemcsak könyvtárral, hanem egy kis román olvasóteremmel is rendelkezik.

Közösen

Az egyik teremben Halász Csilla és Nagy Gyöngyi matematikatanárok nyolcadikos gyerekekkel együtt memóriafejlesztő, valamint logikai játékokkal, rejtvényekkel várták a negyedikeseket. Baki-Szmaler Györgyi rajztanár és Kiss Tünde énektanár szintén közös foglalkozást szervezett a gyerekeknek, melynek során a ritmusról, a vonalvezetésről és akettő kapcsolatáról tudhattak meg többet, s közös énekélésen vettek részt. Oltean Emese fizikatanár a gyerekek által készített „elektromos bogarakat” mutatta meg a csoportoknak egy másik teremben, Csorba Krisztián történelemtanár és Eliza Tăut földrajztanár pedig az informatika laboratóriumban Kolumbusz Kristóf útjaival ismertette meg a gyerekeket egy animációs számítógépes program segítségével.

Befogadó környezet

Mindeközben a szülők dr. Külüs Hajnlaka fogorvosnak a gyerekek helyes fogápolásáról szóló előadásán vettek részt, majd Molnár Tünde matematika tanár az iskola másként hét foglalkozásairól szóló előadását hallgatták meg, ezt követően pedig Kiss Emőke pszichológussal találkztak, aki a gyerekek alkalmazkodási nehézségeiről, ezek okairól és orvoslásáról szólt. A résztvevő szülők megtudhatták: az, hogy egy ember mennyire érzi jól magát a bőrében, nagymértékben függ attól, hogy milyen volt a gyermekkora. Fontosak a beszélgetések a gyermekkel, a közös programok, a gyerek elfogadása, s persze egy olyan iskola, ahol befogadó környezet várja a gyereket, s ahol jó pedagógusok foglalkoznak vele.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!