ERDON Helyi hírek

2016.05.21. 15:24

Elhízás Elleni Világnap - Tornával teljen a nagyszünet!

Az Elhízás Elleni Világnap alkalmából a Bihar megyei DSP olyan mozgássorozatot ajánl a diákoknak, melyet szünetben is elvégezhetnek. A sajtótájékoztatót bemutató követte a Szent László téren.

Az Elhízás Elleni Világnap alkalmából a Bihar megyei DSP olyan mozgássorozatot ajánl a diákoknak, melyet szünetben is elvégezhetnek. A sajtótájékoztatót bemutató követte a Szent László téren.

Néhány nappal ezelőtt, május 17-én a Magas Vérnyomás Világnapja volt, vasárnap pedig az Elhízás Elleni Világnap, s a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóságnál (DSP) tartott pénteki sajtótájékoztatón mindkettőről szó esett.

Amint dr. Zoia Bitea, az intézmény aligazgatója elmondta, az egészségi állapotunkat húsz százalékban a genetikai  állományunk, húsz százalékban a környezetünk befolyásolja, az életmódunk és a szokásaink viszont 50 százalékban. A fennmaradó tíz százalékot az egészségügyi ellátás alkotja, amely, bármennyire is jó, hangzott el, nem helyettesítheti az egészséges életmódot. „Szép eredményeink vannak az egészségügy területén, korszerű kórházak, új kezelések, korai felismerést lehetővé tevő módszerek, de az egésségünket nem ez befolyásolja döntően, hanem az életstílusunk” – hangsúlyozta ki az aligazgató.

Csendes gyilkos

Mint kifejtette, túlságosan bízunk a gyógyszerekben, holott sokkal eredményesebb lenne, ha egészséges életmóddal – azaz több testmozgással és kiegyensúlyozott táplálkozással – előznénk meg a betegségeket. Nemrég egy felmérést is végzett, és arra a következtetésre jutott: az emberek többsége tisztában van a legújabb gépkocsi márkákkal, a legtrendibb kozmetikumokkal, de nem tudja, mennyi kellene hogy legyen az optimális vérnyomása, illetve az egészséges testsúlya. Pedig az elhízás miatt kialakuló betegségek évente közel hárommillió ember halálát okozzák, s a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák bizonyos formái 44%-ban az elhízásra vezethetők vissza. A magas vérnyomás gyakran szintén az elhízás következtében alakul ki. „Csendes gyilkosnak” nevezik, mivel nem sokáig nem ad jelet magáról, de olyan, súlyos szövődmények hátterében áll, mint például az infarktus és az agyvérzés. Egészsésges táplálkozással, rendszeres mozgással a magas vérnyomás is kordában tartható, az erek elzáródásának a folyamata pedig, ha nem is fordítható vissza, de leállítható – mondta az intézmény aligazgatója. Fontos az is, hogy rendszeresen ellenőrizzük vérnyomásunkat, s legyünk tisztában azzal, hogy milyen értékek tekinthetők normálisnak.

Tornával

A gyerekek esetében fontos, hogy mit tanulnak a családban, hiszen ezek a szokások kísérik majd őket végig életük során. Másrészt öztudott, hogy a hazai tantervben szereplő tornaórák száma túl kevés, a gyerekeknek több mozgásra lenne szükségük. Ennek ellensúlyozásaképp a Bihar megyei DSP egy fitnesz-központtal, továbbá a megyei tanfelügyelőséggel együttműködve egy hétperces tornagyakorlat-sorozatot dolgozott ki a tanulóknak. Főleg olyan gyakorlatokból áll, melyek ülés után jót tesznek, „mozgásba hozzák” a vérkeringést a végtagokban, illetve a hátizmokat erősítik. A gyakorlatsorozatot továbbították az iskoláknak, de megtalálható az egyik ismert közösségi portálon is, a Promovarea Sănătăţii Bihor oldalon. A DSP szakértői azt ajánlják, hogy például nagyszünetben, a szabadban végezzék el a diákok, de ha az idő nem megfelelő, egyes gyakorlatokra akár az osztályterem is megfelel.

A sajtótájékoztatót követően a nagyváradi sportlíceum  tanulói a fitnesz-központ oktatóinak vezetésével élőben is bemutattak a gyakorlatsorozatot a Szent László téren.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!