ERDON Helyi hírek

2016.05.05. 15:18

A polgármesteri közöny ellen

Utolsó tanácskozást tartottak a kampány hivatalos elindulása előtt: Petre Tobă belügyminiszter a megyék felelőseivel egyeztetett, távkonferencián. A Bihar megyei prefektúrán mi is követtük a videokonferenciát.

Utolsó tanácskozást tartottak a kampány hivatalos elindulása előtt: Petre Tobă belügyminiszter a megyék felelőseivel egyeztetett, távkonferencián. A Bihar megyei prefektúrán mi is követtük a videokonferenciát.

350.663.000 lejbe kerül az idei önkormányzati választás – tudtuk meg csütörtökön a belügyminisztertől. Petre Tobă miniszter ugyanis országos egyeztetést tartott a megyék felelőseivel, Bukarestből videóösszeköttetés révén. A megbeszélésen Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa az itteni fő gondként elmondta: „Az előző önkormányzati voksolásokkor is volt olyan, hogy befejezték a szavazatszámlálást egy-egy településen, és a szavazókörzeti elnökök hajnali négykor minket hívtak, hogy készen vannak, de most mivel jöjjenek vissza Váradra. Mert több helyen is a polgármesterek elmulasztották ezt megoldani. Főleg ahol a felelős végül veszített, utána már nem foglalkozott az egésszel. Idén ezt el akarjuk kerülni – már most bekérjük minden településről a pontos megoldásaikat”. A megyében lévő 101 közigazgatási egység részéről mindegyik polgármesternek aláírásával kell megerősítenie, hogy milyen gépkocsit ad erre, vagy milyen céggel szerződött le erre. Iskolabuszokat viszont nem használhatnak. A tét ugyanis nemcsak a szavazókörzeti elnökök visszautaztatása, és nem is haza mennek, mivel nekik még aznap éjjel a Megyei Választási Irodába kell érniük Váradra, a helyi szavazatszámlálások utáni tennivalók céljából. Egyébként Biharban mostanság készülnek a szavazólapok. A prefektus szerint már meg is vizsgálták a nyomtatáshoz szükséges mesterpéldányokat, hogy lássák, hogyan férnek el a jelöltek, jelöltlisták az egyes települések szavazólapjain.

Részletek

Június 5-én rendezik az önkormányzati választásokat. A helyhatósági választáson részt vevő politikai pártok, pártszövetségek, valamint kisebbségi szervezetek a központi választási bizottság megalakulásától számított tíz napon belül regisztrálhatták választási jelüket. A jelöléseket április 26-ig lehetett iktatni. A választási kampány pedig május 6-án, azaz ma kezdődik és egy hónapig tart. Országszerte 18.616 szavazókörzet lesz. A rendre 50.000 rendőr, csendőr és tűzoltó vigyáz. A már említett 350.663.000 lejt a belügy, a kormányfőtitkárság, az Állandó Választási Hatóság és a Különleges Távközlési Szolgálat költségvetéseiből különítik el. A belügyminiszter jelezte, hogy ők már át is utalták a rájuk eső részt. Ugyancsak ők készíttetik el a személyikre ragasztandó, voksolást igazoló lehúzósokat és a „Votat” feliratú pecséteket. A tárcavezető jelezte: mivel helyhatósági választásról van szó, ezúttal mindenki, aki szavazni akar, a hivatalos lakcíme szerinti helyen voksolhat.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!