ERDON Helyi hírek

2016.04.04. 12:27

Új szintre lép a vízügyi együttműködés

Évtizedek óta egyre sikeresebben működik a román-magyar árvízvédelmi együttműködés.

Évtizedek óta egyre sikeresebben működik a román-magyar árvízvédelmi együttműködés.

Kitűnő példa erre a Körösök medencéje, ahol román részről a Körösök Vízügyi Igazgatóság, magyar részről pedig a Gyulai Igazgatóság a partner intézmény. Előbbi kezdeményezésére szakértői tanácskozás kezdődött, tudtuk meg Pásztor Sándor műszaki igazgatótól, melyhez csatlakoztak mindkét ország minisztériumi szintű képviselői. A hangsúly ezúttal a megelőzésen van. Felhasználva az elmúlt több mint 100 év adatait, a szakértői csapat olyan számítógépes modellezési lehetőségeken dolgozik, melyek segítségével felkészülnek az esetleges árvizekre. Külön figyelembe veszik a technikai meghibásodások illetve egyéb kockázati tényezők lehetőségét. Mint megtudtuk éppen a 2000-es nagy árhullám a reprezentatív küszöb, mert ahhoz hasonló méretű árvíz évszázadonként alig pár alkalommal fordul elő.

Az együttműködés részeként geodéziai, topográfiai és hidrológiai felmérések kezdődnek, melyek alapján közösen kezelhetjük az árhullámokat az eredetektől a befolyásig, mondta el lapunknak Pásztor Sándor igazgató. Mint elhangzott a cél az, hogy Körösök medencéjében minél hatékonyabban, közösen lehessen megvédeni a határ mindkét oldalán levő településeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!