ERDON Helyi hírek

2016.04.11. 18:11

„Bolygók együttállása” a színpadon

Újabb bemutató előtt áll a Nagyvárad Táncegyüttes, és újdonsággal is szolgált hétfőn: most először az újságírók is betekintettek a szinte már kész produkció próbáiba a színházban. Bemutató szombaton. Más újdonságok is vannak, vendégszereplések is jönnek.

Újabb bemutató előtt áll a Nagyvárad Táncegyüttes, és újdonsággal is szolgált hétfőn: most először az újságírók is betekintettek a szinte már kész produkció próbáiba a színházban. Bemutató szombaton. Más újdonságok is vannak, vendégszereplések is jönnek.

Előbemutató volt már, Szolnokon, a váradi közönség pedig nemsokára láthatja a produkciót – így vezette fel a Nagyvárad Táncegyüttes újabb bemutatójáról szóló tájékoztatót tegnap Czvikker Katalin igazgató. Mint elmondta, jó együttműködés révén valósul meg a produkció, amelyet egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogat.

Április 16-án, 19 órától tehát a Szigligeti Színház nagytermében mutatják be a Nagyvárad Táncegyüttes és a Közép-Európa Táncszínház koprodukciójában készülő Stabat Mater című táncoratóriumot. A Kun Attila által Rossini zenéjére koreografált mozgásszínházi előadásban a váradi táncosok mellett a budapesti társulat három művésze is vendégszerepel.

Mi ez?

A Stabat Mater egyike a keresztény kultúrkör legismertebb himnuszainak, amelynek középpontjában a fiát sirató Mária áll. A Jacopone da Todinak tulajdonított középkori szöveg Rossini által megzenésített változata eltávolodik a liturgikus hangnemtől, és a romantikus olasz opera hangzásvilágát idézi. A mű részleteiben Pergolesi Stabat Materére utal, ugyanakkor bizonyos értelemben a Verdi-féle Rekviem előzményének is tekinthető.

A rendező és a koreográfus Kun Attila. Ő Harangozó Gyula-, és Imre Zoltán-díjas koreográfus, táncművész, 2013 óta a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője. Korábban címzetes szólistaként dolgozott a Magyar Állami Operaházban, illetve olyan neves társulatok szólótáncosa volt, mint a londoni Rambert Dance Company és a svájci Ballet Basel. Az elmúlt évtizedben készített koreográfiákat a Magyar Nemzeti Balett koreográfus estjére, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Győri Nemzeti Balett előadásaihoz egyaránt.

Milyen?

Újításként a sajtótájékoztató után be is tekinthettünk a színházban zajló próbákba. Az előadás első jeleneteit látva megerősödött az a gyanú, hogy ezt valóban érdemes lesz megnézni. És mint később kiderült, más újságírók is ezzel a benyomással nézték a készülő produkciót – amely a jelek szerint egységes egésszé állt össze.

Pedig amúgy különböző megközelítéseket kellett összebékíteni a munka során. Kun Attila a tájékoztatón ezt úgy fogalmazta meg, hogy „nagyon különböző bolygók találkoztak”, ezeket kellett összehozni, de „nagyon jól sikerült az integrálás”. Dimény Levente, a váradi táncegyüttes vezetője is így látja ezt, és szerinte a közös munka során Kun Attilától „a váradi táncosok nagyon sokat tanultak”.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Cristina Breteanu. Őt abból az alkalomból is köszöntötték, hogy mostantól főállású munkatárs itt. A bemutató kapcsán elmondta: a jelmezek terén is folyamatos fejlődés lesz követhető a produkció során, az előadás építkezését, az ember épülésének folyamatát jelmezek révén való szimbolizálás is kíséri.

Dimény Levente úgy fogalmazott, igyekeztek nem a kereszténységet kívülről védő előadást színpadra állítani, hanem olyat, amelynek révén a nézőn szüremlenek át az értékek, és a saját maga bevonásával kaphat valamit.

Vendégek

Egyébként áprilisban három társulat vendégjátékát is láthatja a közönség a színházban. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabbal jön, ez 19-én 19 órától látható, a Varadinum keretében. A szecsuáni operetthagyományokat őrző Chongqing Chuanju Operaház a Li Yaxian című tradicionális kínai vígoperát mutatja be, szintén a Varadinumkor, 20-án 19 órától. A szatmárnémeti Harag György társulat 22-én és 23-án 19 órától játssza Váradon Az elveszett levél című klasszikus román komédiát.

Szeghalmi Örs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!