ERDON Helyi hírek

2016.03.09. 15:35

Tudnivalók a Zika-vírusról

Bihar megyében nem regisztráltak egyetlen, Zika vírussal történt fertőzést sem. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményben ismerteti a legfontosabb tudnivalókat.

Bihar megyében nem regisztráltak egyetlen, Zika vírussal történt fertőzést sem. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményben ismerteti a legfontosabb tudnivalókat.

Közleményükben felhívják az önkormányzat figyelmét arra, hogy végeztessék el minél hatékonyabban a szúnyogok irtását, különösen az elhagyott területeken, parkokban, állóvizek környékén, s nem utolsó sorban a kórházak körül. A szúnyogirtást engedéllyel rendelkező szolgáltatókkal végeztessék és jóváhagyott vegyszerekkel.

Tünetek

A Zika vírust első sorban a szúnyogok terjesztik, a lappangási időszak 3-12 nap, s a legtöbb esetben a fertőzés tünetmentes. Amikor mégis megjelennek tünetek, ezek leggyakrabban könnyűek és legfeljebb egy hétig tartanak, nem vezetnek szövődményekhez és ritkán szükségeltetnek kórházi beutalást. A leggyakoribb tünetek: foltos jellegű, esetleg a bőrből kiemelkedő kiütések, láz, ízületi fájdalmak, kötőhártya gyulladás, izomfájdalmak, fejfájás. A kiütések kezdetben az arcon jelennek meg, majd kiterjednek a test többi részére is.

Nem létezik megelőző kezelés vagy oltás a Zika vírus ellen, csupán a higiéniai szabályok betartásával, s különösképp a szúnyogok elleni védelemmel lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét. Fontos tudni, hogy Mexikóban, Dél-Amerikában és a Karib-szigeteken vannak fertőzési gócok. Aki ezekre a helyekre utazik, használjon bőrre kenhető szunyogriasztó szereket, s vigyázzon, hogy ezeket helyesen és folyamatosanalkalmazza. Az N,N Diethyl-meta-toluamid (DEET) nevű hatóanyag három hónaposnál kisebb gyermekeknek nem ajánlott, de terhes nők használhatják. Fontos, hogy hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot viseljenek, légkondicionálóval ellátott helyeken szálljanak meg, vagy használjanak ágy fölé szerelhető szúnyoghálót nappal is.

Óvintézkedések

Az állapotos nők, illetve azok, akik gyermeket terveznek, továbbá az immunrendszer-betegségekben szenvedők, a krónikus betegek, azok, akik kisgyerekkel utaznak, jól teszik, ha indulás előtt szakorvoshoz látogatnak, hogy megfelelő utasításokat kapjanak a megelőzésről. Azok a személyek, akik veszélyzónákból jöttek haza és ilyen vírusfertőzésre gyanút adó tüneteket észlelnek, forduljanak orvoshoz. Azok az állapotos nők, akik az említett országokban voltak, az orvosuknak feltétlenül említsék ezt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!