ERDON Helyi hírek

2016.02.26. 14:47

Pályázni tanítottak szakértők

Nagyvárad- Csütörtök délután a vár multifunkcionális termében a váradi RMDSZ szervezésében a Communitas Alapítvány kolozsvári irodavezetői tartottak képzést a pályázatírásról és az elszámolásról.

Nagyvárad- Csütörtök délután a vár multifunkcionális termében a váradi RMDSZ szervezésében a Communitas Alapítvány kolozsvári irodavezetői tartottak képzést a pályázatírásról és az elszámolásról.

Az ötlet Földes Bélától, a kolozsvári székhelyű Communitas Alapítvány művelődés szaktestülete Bihar megyei tagjától származott. A megjelenteket Huszár István alpolgármester, az RMDSZ váradi szervezetének elnöke, valamint Kecse Gabriella főtitkár köszöntötték, majd Kandó Noémi, az alapítvány titkárságának irodavezetője tartott interaktív előadást a pályázatírásról, illetve Márton Katalin gazdasági irodavezető az elszámolásról.

Többek közt elhangzott: a Communitast 1998-ban jegyezte be az RMDSZ Kolozsváron, mely az egyetlen olyan tagja a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának, mely az innen kapott pénzösszeg egy részét nyilvános pályázati úton osztja szét, és ennek lebonyolító szerve az alapítvány. Összesen nyolc szaktestülete van, melyek közül a könyvkiadás, a művelődés, az ösztöndíj, a sajtó, a sport és az utazástámogatás bizottság évente egyszer, vagyis tavasszal hirdet pályázatokat, az ifjúsági és a szórvány pedig kétszer, azaz ősszel is, általában a tanév megkezdése után egy héttel, és az erre következő három hétben lehet pályázni. Ami a tavaszi kiírást illeti: a szórvány és az ifjúsági pályázatok határideje pénteken járt le (február 26.), a sajtó, a sport és az utazástámogatás pályázatoké hétfő délután 4 órakor (február 29.), a művelődés pályázatoké március 4-én, az ösztöndíj pályázatoké március 11-én, a könyvkiadás pályázatoké pedig április 4-én.

Érdemes tudni, hogy a felsorolt kategóriában pályázók alaptevékenységi területe nem feltétlenül kell azonos legyen a kiszemelt pályázat tárgyával (például egy diáktanács sportrendezvényt akar szervezni, ezért megpályázza a sport szaktestület kiírását). Ugyanakkor egy entitás több pályázatot is benyújthat, és nincs plafonja a kért összegnek. Kivételek az ifjúsági szaktestület pályázatai, melyeknél egy szervezet maximum 3, egy diáktanács pedig legtöbb 2 pályázatot nyújthat be be, illetve a megpályázható támogatások értéke diáktanács esetében 500 lej, egyéb szervezeteknél pedig 500-2000 lej, valamint a sport szaktestület, melynél egy szervezet maximum 2 pályázatot tehet le, és az igényelhető összeg 500 és 2000 lej közt mozog.

Egyéb információk

A szakértők részleletes kitértek arra, hogy mire érdemes odafigyelni a pályázatírás előtt, illetve mit lenne tanácsos tisztázni, hogyan zajlik a pályázási folyamat, milyen kell legyen a pályázat formája és tartalma, valamint mire kell ügyelni az elszámolásnál. Információkért a Communitas Alapítvány titkárságán a 0264/594.570, 0723/250.324 és 0736/444.437 telefonszámokon, illetve a communitas@rmdsz.ro e-mail és a www.communitas.roweblap címen lehet érdeklődni, valamint kereshető a gazdasági igazgatóság is a 0735/401.778 telefonszámon és aferenczkata@rmdsz.ro e-mail címen.

Tavaly egyébként Erdélyből és Óromániából körülbelül 3 ezer pályázatot nyújtottak be, melyek közül 1800-2000 részesült támogatásban. A megpályázható összeg általában évente növekszik, az idén 4 millió lej lett kiutalva erre a célra.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!