ERDON Helyi hírek

2016.02.29. 08:58

Iskolakóstolgató volt a Szacsvayban

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola vezetősége és munkaközössége szeretettel várta szombat délelőtt a 2016/2017-es tanévben előkészítő osztályt kezdő gyermekeket és szüleiket.

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola vezetősége és munkaközössége szeretettel várta szombat délelőtt a 2016/2017-es tanévben előkészítő osztályt kezdő gyermekeket és szüleiket.

Egy 2012 óta évente lebonyolított rendezvényre várták szombat délelőtt 9 órától a 2016/2017-es tanévben előkészítő osztályt kezdő gyermekeket és szüleiket a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolába annak érdekében, hogy minél alaposabban megismerjék azt a tanintézményt, illetve az ott zajló munkát, mely remélhetőleg az idei ősztől kezdve fontos szerepet fog betölteni a családjaik életében.

Miután a bejáratnál a gyermekek nyakba akasztható „kitűzőt” kaptak, a gyülekező a tornateremben volt, ahol Pásztor Gabriella igazgatónő köszöntötte az érdeklődőket, és mutatta be a jövő tanévben előkészítő osztályos tanító néniket, továbbá a meghívott szakértőket. Arra hívta fel a figyelmet: az Eminescu utcai főépületben és a Körös-parti kis épületben is egy-egy hagyományos és step by step osztály fog indulni, Biharpüspökiben (a volt Juhász Gyula-iskolában) pedig még egy hagyományos, összesen tehát öt osztály 125 gyermekkel.

Ezután különváltak a szülők és a gyermekek, előbbiek előadásokat hallgathattak meg, utóbbiak számára pedig foglalkozásokat szerveztek úgy, hogy körmozgásos alapon mindenki eljutott mindenhova. Wéber Csilla pszichológus az iskolaérettségről, -készültségről, és a szülő-iskola, tanítónő kapcsolatról, Pető Csilla tanfelügyelő a hagyományos és alternatív oktatásról, míg Kéry Hajnal tanfelügyelő-helyettes az előkészítő osztályok működéséről beszélt a szülőknek, illetve bárki közülük válaszolt a felnőttek bármilyen kérdésére.

Püspökiben is

Wéber Csilla az Erdély Online-nak azt emelte ki: fontos ezekről a dolgokról beszélni, hiszen igazából ebben a korban eresztik ki a gyermeket a családból, aki arra az útra lép, melyet végig kellene járjon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a folyamat gyermekenként változik, azoknak, akik több évig jártak óvodába, nem annyira nehéz. Tulajdonképpen mindig a szülőnek a legnehezebb, azért is, mert jól meg kell gondolja azt, hogy mire akarja nevelni a gyermekét. Hozzátette: lényeges a tanító nénivel való állandó kapcsolattartás, és nem szabad megsértődni, ha esetleg azt mondja, hogy nem annyira tökéletes a gyermek.

Pető Csilla hangsúlyozta: minden iskola ajánlatában jelen kell legyen úgy a tradicionális, mint az alternatív oktatási forma. Olyan nagyok ugyanis a századeleji kihívások, illetve a szülői elvárások, hogy a tanintézményeknek mindenképpen ezekkel szembe kell nézniük, és eleget kell tenniük. Ugyanakkor természetesen létezik egy egészséges konkurencia is az iskolák közt, pontosan azért, hogy megmutassák a pedagógusok a szaktudásukat, a felkészültségüket.

Megjegyzendő, hogy 10 órától ugyanez a program zajlott Püspökiben is, azzal a különbséggel, hogy ott Kiss Emőke pszichológus, Kecse Gabriella aligazgatónő és Gavriş Cristina pszichológus ismertették a szakmai részleteket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!