ERDON Helyi hírek

2016.02.16. 18:29

Fontos tudnivalók az ingatlanadóról

A nagyváradi önkormányzat 0,6 százalékra tervezi csökkenteni a gazdasági-kereskedelmi tevékenységekre használt ingatlanok adóját. Erről és más fontos tudnivalókról olvashatnak alább, a részletekről kedden számoltak be a váradi városházán.

A nagyváradi önkormányzat 0,6 százalékra tervezi csökkenteni a gazdasági-kereskedelmi tevékenységekre használt ingatlanok adóját. Erről és más fontos tudnivalókról olvashatnak alább, a részletekről kedden számoltak be a váradi városházán.

Kedden, a nagyváradi városházán jelentette be Huszár István, a város alpolgármestere, Eduard Florea városmenedzser és Nadia Has, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának vezetője azt, hogy a nagyváradi önkormányzat 1 százalékról 0,6 százalékra kívánja csökkenteni a gazdasági-kereskedelmi tevékenységekre (is) használt épületek ingatlanadóját. Eduard Florea a sajtótájékoztatón felidézte azt, hogy a nagyváradi helyi tanács novemberben fogadta el azt a határozatot, mely kimondja, hogy a gazdasági-kereskedelmi tevékenységekre használt ingatlanok esetében az ingatlanadó az épület adóértékének egy százaléka legyen, viszont csak január 1-től lépett érvénybe a Romániai Hiteles Értékelők Országos Szövetsége (ANEVAR) által kidolgozott ingatlanfelértékelési módszertan, aminek több furcsa kitétele is van. A legfontosabb furcsaság talán az, hogy a felértékelés nem veszi figyelembe a piaci értéket, illetve a piaci körülményeket, hanem aszerint az alapelv szerint működik, hogy két egyforma épület értéke megegyező kell legyen, bárhol is fekszenek Románia területén. Ez azt jelenti, hogy egy Bukarest belvárosában és egy isten háta mögötti kis faluban ugyanabban az évben, ugyanabból az anyagból, például téglából épült ugyanakkora, tegyük fel száz négyzetméteres ingatlan értéke ugyanakkora kell legyen az értékbecslés után. Ezzel magyarázható az, hogy Nagyváradon a legtöbb ingatlan értéke az ANEVAR-becslés nyomán jóval a piaci ár fölé emelkedett, aminek következtében az ingatlanadó is sok esetben rendkívül megnőtt.

A nyilatkozók felhívták a figyelmet arra, hogy az ANEVAR jelentést be kell nyújtsák mindazok, akik több mint öt éve vették, illetve építették gazdasági-kereskedelmi tevékenységekre használt ingatlanukat, míg a 2011-ben, vagy az azt követő években vásárolt, illetve épített ingatlanok adójának megállapításához megteszi az adásvételi szerződés vagy az építkezési engedély benyújtása is, nem szükséges az ANEVAR-tól megrendelni a felértékelést. Amennyiben az adóköteles személy nem nyújtja be a kért dokumentumokat, akkor az adó automatikusan az ingatlan adóértékének két százaléka lesz még abban az esetben is, ha csak az épület egy részét használja gazdasági tevékenységre. Egyébiránt egy ilyen ANEVAR-jelentés mintegy 300–450 lej közötti összegbe kerül, tehát elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik anyagilag jobban járnak, ha inkább kiegyenlítik a két százalékos ingatlanadót, minthogy egy ekkora összeget fizessenek az ANEVAR felértékelésre.

Kiszámolás

Az is lényeges szempont az adó kiszámolásakor, hogy az ingatlan mekkora részében zajlik gazdasági-kereskedelmi tevékenység. Példának okáért, ha egy száz négyzetméteres ingatlanban hatvan négyzetmétert lakásként használnak, és negyven négyzetméteren folyik gazdasági-kereskedelmi tevékenység, akkor az ingatlan értékének csak erre a negyven százalékára vetik ki a 0,6 százalékos adót, a lakhatásra használt ingatlanrészre pedig 0,1, vagy 0,3 százaléknyi adót kell fizetni attól függően, hogy a tulajdonos magán-, vagy jogi személy-e. Értelemszerűen a jogi személy fizeti a nagyobb, 0,3 százalékos ingatlanadót a lakhatásra használt ingatlantulajdon után. És van még egy csavar az új ingatlanadó-rendszerben. Egy vegyes használatú, azaz lakhatásra és gazdasági-kereskedelmi tevékenységre is használt ingatlan esetében a tulajdonos leírhatja a közüzemi számlákat. Ebben az esetben azonban a teljes ingatlanra számolják ki a 0,6 százalékos ingatlanadót. Hogy korábbi példánknál maradjunk, egy száz négyzetméteres ingatlan esetén, amelyben hatvan négyzetméteren lakás, negyven négyzetméteren pedig kereskedelmi-gazdasági tevékenység zajlik, akkor a közüzemi díjak leírása esetén a 0,6 százalékos adót a 100 négyzetméterre vetik ki, nem csak a gazdasági tevékenységre használt negyven négyzetméterre. Jogi személyek akkor is leírhatják a közüzemi díjakat a költségükből, ha a tulajdonukban lévő ingatlant kizárólag lakhatásra használják, és ebben az esetben ráadásul csak a 0,3 százalékos adót kell kifizessék.

Különbözet

Eduard Florea kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nem kell aggódjanak azok, akik már kifizették az egy százalékos ingatlanadót, ugyanis ennek az adónemnek a 0,6 százalékra történő csökkentése után újra kiszámolják ezeknek a tulajdonosoknak az adóját is, és a különbözetet visszafizetik nekik, vagy beszámolhatják a következő évi ingatlanadóba. A városmenedzser hangsúlyozta, hogy a különböző iratokat minden érintett március 31-ig nyújtsa be, máskülönben már csak a következő évtől fog hatályba lépni a dokumentumok alapján indokolttá váló adómódosítás.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!