ERDON Helyi hírek

2016.02.16. 18:09

Csökken az ingatlanadó

Az elégedetlenségnek meglett az eredménye: az önkormányzat 0,6%-ra csökkenti a gazdasági tevékenységre használt épületek ingatlanadóját.

Az elégedetlenségnek meglett az eredménye: az önkormányzat 0,6%-ra csökkenti a gazdasági tevékenységre használt épületek ingatlanadóját.

A polgárok észrevételei, a gazdasági érdekképviselő szervezetekkel és gazdasági szereplőkkel történt megbeszélések alapján a nagyváradi önkormányzat 1 százalékról 0,6 százalékra akarja csökkenteni a városban nem lakhatásra, hanem gazdasági, kereskedelmi tevékenységre használt ingatlanok adóját. Ezt Huszár István, a város alpolgármestere jelentette be a témában tegnap tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a nagyváradi helyi tanács soron következő ülésén remélhetőleg meg fogja szavazni ezt a módosítást.

A használat alapján

Mint arról már többször is beszámoltunk, az Adó Törvénykönyvének módosítása értelmében 2016-tól az ingatlanokat nem a tulajdon, hanem a használat alapján adóztatják meg. Ennek nyomán a nem lakhatásra, hanem gazdasági-kereskedelmi tevékenységekre használt épületek tulajdonosai az épület adóértékének egy százalékát kell befizessék adó gyanánt. A nem lakhatásra használt ingatlanok tulajdonosai számára a legnagyobb problémát az jelentette, hogy városban nagyon sok olyan gazdasági tevékenységekre használt ingatlan van, amely nem rendelkezik naprakész felértékeléssel, illetve több mint öt éve építette vagy vásárolta annak tulajdonosa. Ebből kifolyólag ezek a tulajdonosok a Romániai Hiteles Értékelők Országos Szövetsége (ANEVAR) által akkreditált felértékelőkkel kell felbecsüljék ingatlanuk értékét. A felértékelés azonban sok esetben a piaci ár sokszorosát eredményezte, ami értelemszerűen az adóterhet is növelte.

Elhangzott, hogy az Adó Törvénykönyve értelmében az önkormányzatok az ingatlan adóértékének 0,2–1,95 százalék közötti adót szabhatnak meg, és a városvezetés a 0,6 százalék mellett döntött. Mint Florea elmondta, kisebb adót nem vezethetnek be, mert az kockázatot jelentene magára a költségvetésre nézve.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!