ERDON Helyi hírek

2016.02.03. 09:59

Bábmesterek

A Kolozsvári Puck Bábszínházban a Bábmesterek-című, bemutató előadást láthatta a közönség, Vadas László rendezésében.

A Kolozsvári Puck Bábszínházban a Bábmesterek-című, bemutató előadást láthatta a közönség, Vadas László rendezésében.

William Shakespeare Szentivánéji álom- című tündérjátéka alapján a szövegkönyvet Demeter Ferenc és Vadas László írta. A szerzők kiemelték a Shakespeare tündérjátéka szövegéből a mesterek „színházi” játékával kapcsolatos részt, amelynek alapján megalkották a Bábmesterek szövegkönyvét. A szintézis eredménye a rendkívül jó sikerült szöveg. A díszletet és a bábokat Lőrincz Gyula tervezte. A zenét Kötő Áron szerezte.

A pajkos Puck a vendégeket Puck- házba hívja az előadásuk megcsodálására. Lényegében tréfamester – manó arra biztatja közönségét, hogy nézzék meg azt, amit ők a nagyérdeműnek felajánlanak. Minden szereplő a maga elképzelése alapján akarja a „színházosdit” megvalósítani. Ennek következtében köztük komoly vita alakul ki. Erre rendkívül alkalmas Shakespeare tündérjátéka. Az eredeti műben megírt szerepkörük módosult.

Hosszú vita, és próbálkozás után a bábmesterek végül is csak rájönnek arra, hogy nem tudnak megfelelő körülmények között játszani, ha köztük ellentétek vannak. Végül is Játéktündér az, aki megmagyarázza, mi lehetne a megoldás. Csak közös játékkal lehet eredményt elérni. A munkaeszközök bábként használhatók, életre kelnek. A szereplők rájönnek, hogy csoda történik.

A gyermekek is ráéreztek arra, hogy Puck a szimpatikus manó, védőszelleme a Játékmester, aki tanácsokkal látja el. Szereplők: Játéktündér: Patka Ildikó. Puck: Vincze Tímea, vagy Veligdán Boglárka. Zuboly cipész: György László. Vackor szabász: Pünkösti Laura. Dudás: Kötő Áron. Kertész: Giriti Réka. Orrondi takarító: Rekita Rozália.

A közönség rendkívül sikeres előadást láthatott, köszönhető a Puck Bábszínház társulatának. Az előadás nagy érdeme, hogy tudatosítja a közösségi összefogás előnyeit. Az előadás interaktív jellege a gyermekek számára örömöt jelentett, érezték, hogy részesei a „színházosdinak”, a játéknak. A könnyen érthető, játékos szöveg üzenetében olyan gondolatsorok dominálnak, amely a ma emberét is foglalkoztatják. Ennek egyenes következménye a rejtett üzenetek elhangzása.

A darab koreográfiája, köszönhetően a dalok szerzőjének, a rendező adottságainak, a művészi gárda felkészültségének nézőbarát, amelyet a felhangzó tapsok is bizonyítanak.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!