ERDON Helyi hírek

2016.01.27. 16:56

Távhő: sokat fizetünk egy rossz szolgáltatásért

Mindannyian tapasztalhattuk a télen: a távhőszolgáltatás általános problémává vált Nagyváradon. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) irodájába is számos lakossági panasz érkezett ezzel kapcsolatosan. Erről, és más közügyekről esett szó a szerdai sajtótájékoztatón.

Mindannyian tapasztalhattuk a télen: a távhőszolgáltatás általános problémává vált Nagyváradon. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) irodájába is számos lakossági panasz érkezett ezzel kapcsolatosan. Erről, és más közügyekről esett szó a szerdai sajtótájékoztatón.

Lassan se szeri, se száma azoknak a lakossági panaszoknak, amelyek beérkeznek hozzánk is városi távhőszolgáltatás minőségével kapcsolatosan, fogalmazott Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke. Emlékeztetett: tavaly novemberben Ilie Bolojan polgármester a váradi Hőerőmű igazgatójával közös sajtótájékoztatón mondta el, hogy fel vannak készülve a 2016-os fűtési szezonra, és nem lesz különösebb fennakadás a hő- és meleg víz szolgáltatásban. Ehhez képest pedig gyakorlatilag nem telik el hét, hogy két-három bejelentést ne tegyenek arról, hogy éppen megint hol van műszaki hiba, vagy a Hőerőmű melyik kazánja állt le ismét, emlékeztetett Csomortányi.

Rossz minőség, sok pénzért

Mindezért pedig nem keveset fizetünk: ugyanannyi pénzért egy sokkal rosszabb minőségű szolgáltatást kapnak a váradiak, emlékeztetett a Néppárt megyei elnöke. Ez pedig komoly fogyasztóvédelmi kérdéseket von maga után, hiszen a város lakosai gyakorlatilag egy olyan szolgáltatásért fizetnek, amit nem, vagy csak részben kapnak meg. Beszélni kell ugyanakkor a probléma környezetvédelmi vonatkozásáról is, hiszen semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapunk arról, hogy az a tömegű füstszennyezés, amit az évek óta szűrők nélkül hagyott Hőerőmű okoz, milyen mértékű károsodást okoz a lakosságnak. A Néppárt ezért két hatóság véleményét is kikérte ezekben a kérdésekben: a fogyasztóvédelemét, hogy szabályos-e az, hogy ezek a vállalatok nem tesznek eleget a szerződésben foglaltaknak, illetve hogy szabtak-e ki büntetést ebben a kérdésben, másrészt pedig a környezetvédelmi hatóságét, hogy milyen típusú vizsgálatokat végeznek a Hőerőmű szennyezőanyag-kibocsátásával kapcsolatban, és született-e bírság az elmúlt két esztendőben ezért a szinte állandósult helyzetért.

Kezd jellemzővé válni, hogy bármilyen probléma van a városban, azért valamilyen mértékben a magyarok a hibásak, mondta Csomortányi István, arra utalva, hogy az elmúlt napokban olyan sajtóhíreket lehetett olvasni, mely szerint azért akadozik a távhőszolgáltatás, mert a Mátrai Erőmű Zrt. nem szállít megfelelő mennyiségű szenet Nagyváradra. Holott nagy valószínűséggel az történt, hogy a Hőerőmű komoly szénkészletek nélkül vágott neki a télnek, hiszen ez az utolsó fűtési szezon, amikor szénnel fűtenek, és a hirtelen beköszöntött mínusz 15 fokos hideghullám miatt adódtak ellátási gondjaik. Csomortányi István emlékeztetett ugyanakkor arra is: az egyik legdrágább energiahordozó az elmúlt időszakban épp a földgáz volt, úgy hogy felmerül a kérdés, hogy 2016 végétől vajon mennyibe fog kerülni a fűtés és a meleg víz Váradon a gázturbinás Hőerőmű üzembe helyezésével.

Plusz terhek

Moldován Gellért Lajos, a Néppárt váradi elnöke arra hívta fel a figyelmet: már tavaly novemberben látni lehetett, hogy nem fogják tudni tartani a december 31-i határidőt sok európai uniós finanszírozású munkálatnál. A városháza gazdasági igazgatója akkor úgy vélekedett, hogy mintegy 3,5 millió euró lesz az, amit a város kell majd kifizessen önrészként, most viszont már közel hatmillióról beszélnek – ez pedig természetesen a város lakóit fogja terhelni. Ha 200 ezer lakossal számolunk, bár nem vagyunk annyian, akkor egy személyre majdnem 30 euró jut, mondta Moldován Gellért Lajos, aki szerint a plusz terhekkel ellehetetlenítik sok váradi család életét.

Méltó emlék Rhédey Lajosnak

Nagy József Barna irodavezető felidézte: tavalyelőtt mutatták be a Szent László Napokon Rhédey Lajos kicsinyített mellszobrát, Deák Árpád szobrászművész alkotását, és már akkor elmondták, hogy szeretnének a Rhédey-kertben (amit Rhédey Lajos, a vármegye főispán helyettese ajándékozott a városnak) egy mellszobrot felavatni a tiszteletére. A munka onnantól kezdve elég jól haladt, elkészült a szobor negatívja is, amely most egy aradi öntödében várja, hogy bronzba öntessen. Úgy tűnik ki, hogy pályázati pénzekből sikerül a kiöntést megvalósítani, folyamatban van az engedélyeztetés, így bíznak abban, hogy még ebben az évben, talán már a nyárig sikerül a Rhédey-kertben a szobrot felállítani.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!