ERDON Helyi hírek

2016.01.12. 17:38

Sikerült megmenteni a kiskutyákat

A nagyszalontai ARDA Állatvédő Egyesület öt kiskutyát mentett ki egy mezőről, egy föld alatti üregből. A csapat több napig próbálta megfogni a pár hónapos kiskutyákat.

A nagyszalontai ARDA Állatvédő Egyesület öt kiskutyát mentett ki egy mezőről, egy föld alatti üregből. A csapat több napig próbálta megfogni a pár hónapos kiskutyákat.

Egy hétig, minden nap több órán keresztül próbált kimenteni a nagyszalontai ARDA Állatvédő Egyesület hat kiskutyát egy föld alatti üregből. Az egyesület elnöke kereste meg lapunkat az esettel, azóta szerencsére a kiskutyák épségben vannak, bár a hatból egyet nem találtak meg. „Szalontai csapatunk öt napja kínlódik kimenteni hat kiskutyát egy mezőről, a föld alól. A kölykök édesanyja odafialt, és az odú mellett pusztult el. Minden nap órákat próbálkoznak, a mentést két csodálatos ember, Ráksi Mária és Ráksi Ferenc vezeti” – írta Pető Anni.

Sikerült befogni hármat

A szalontai csapat január 5-én ment ki először az üreghez, akkor a mentőakció sikertelen lett, a csapat nem tudta kiszedni a kutyusokat, mivel azok nagyon félősek voltak, nem voltak megszokva az emberekkel. A kutyusok anyja ebbe a földüregbe fialt, később viszont egy lövés végzett vele, az üreg mellett találtak rá, már hó borította a tetemét, a kiskutyák pedig egyedül maradtak. A mentőcsapat másnap újra visszament a helyszínre és négy órai munka után a hat kiskutyából hármat sikerült befogni, őket pokrócba csavarva szállították el az állatorvoshoz.

A tűzoltók is segítettek

Az odúban maradt másik három kutyához január 7-én ment vissza a csapat. Közben az elindított gyűjtésre is érkeztek pozitív válaszok, többen ajánlottak fel különböző összegeket a kiskutyák kezelésére, beoltására és féregtelenítésére. Végül január 11-én tudták befogni a kölyköket – szám szerint kettőt, mivel a harmadik eltűnt – addig minden nap kint volt a csapat: január 9-én még a tűzoltók is kiszálltak az állatmentéshez, elkezdték kiásni az üreget, majd január 10-én váradi önkéntesek is csatlakoztak a kutyák befogásához, tovább ásták az üreg járatait. A két kiskutya is karantén alá került, beoltják és féregtelenítik őket is, mint korábban három testvérüket. Az elkülönítés lejárta után az öt kölyökkutya Kosztin Ildikó váradpósai menhelyére kerül, ahonnan majd örökbe lehet fogadni őket. A sikeres mentés Ráksi Mária és Ráksi Ferenc kitartó munkájának, Ghita Ursut szalontai tűzoltónak köszönhető, aki szabadidejében segített, valamint az önkénteseknek és mindazoknak, akik anyagi javakkal járultak hozzá az ügyhöz. Aki szeretné továbbra is támogatni a szalontai állatvédő egyesület munkáját, az adományait a RO54BRDE050SV79438510500 bankszámlaszámra utalhatja Ráksi Mária nevére.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!