ERDON Helyi hírek

2016.01.05. 14:51

Kabaré 2015

A Kolozsvári Magyar Opera vezetősége számára nem volt titok, hogy a közönsége várja, igényeli, kívánja az értékes szilveszteri kabaré műsort.

A Kolozsvári Magyar Opera vezetősége számára nem volt titok, hogy a közönsége várja, igényeli, kívánja az értékes szilveszteri kabaré műsort.

Éppen ezért ,,Újdonságok sorozatával ; kabaréjelenetekkel, új fellépőkkel, bűvésztrükkökkel és rengeteg újdonsággal” várták a szilveszteri kabaré szerencsés  közönségét. Mindezzel tisztában lévén Kulcsár Szabolcs karmester, valamint Jakab Melinda, Rusu P. Gabriella koreográfussal és Béres László vendégrendező úrral összeültek, hogy kidolgozzák a szilveszteri műsort, tudatában voltak, „hogy olyan műfajjal állnak szemben, melynek jól meghatározott keretei vannak. Ennek következtében nagyon könnyű melléfogni. Ezért is nagyon igényes újévi kabaré létrehozására törekedtünk, amely minden kolozsvári és erdélyi néző számára kiváló, minőségi szórákozást nyújt. Azonban nemcsak az igényességre figyeltünk oda, hanem arra is, hogy az előadás színes, változatos és lebilincselő legyen. Olyan darabokat és számokat válogattak össze, melyek az elmúlt évek szilveszteri repertoárjában nem jelentek meg. A koreográfiák látványban és dinamizmusban is újszerűek legyenek”- mondta Béres László.

A tavalyi Letshow a szakmai bírálóbizottság tetszését is elnyerte, a produkciót idén a legjobb musical-előadás díjával jutalmazták. Ami jelenti azt a nívót, ami jelenleg jellemző a Kolozsvári Magyar Opera előadásaira, amellyel külföldet is nagy közönségsikerrel megjártak.

Operettekből

A teljesség igénye nélkül, íme a program: kezdő számként Farkas Lóránd, a Kolozsvári Állami Magyar Színház közönség által kedvelt művésze, Ábrahám Pál Bál a Savoyban- operett egyik dalát énekelte. Majd Laczkó Vas Róbert valamint Székely Zsejke énekelt és a balettkar szórakoztatta a közönséget.

Ábrahám Pál Viktória című operettjét 1930-ban, Bál a Savoyban, 1932-ben alkotta, dalai mára operett- slágerré váltak. Neves dalát, mint „Ahol az ember felmászik a fára” (Viktória) Hary Judit, Kerekes Mária, Gergely Elek, Rétyi Zsombor előadásában hallhattuk. Látványossá tette a balettkar produkciója.

Farkas Loránd, Laczkó Vas Róbert, Székely Zsejke „Bál a  Savoyban” című operett egyik híres dalát, a Mr. Blue-t adták elő, közreműködött a kijelölt énekkar, balettkar.

Kálmán Imre operettjeinek híres dalait hallhatta a közönség.

A bajadér operett Carambolina szám dalát Barabás Zsuzsa előadásában hallhatta a közönség, az énekkar közreműködésével. A Szerelmi duettet Balázs Barbara és Szabó L. adta elő, a női balettkar közreműködésével. Színpompás jelmezekben léptek a színre A Bajadér, A csárdáskirálynő, a Marica grófnő, Zsuzsi kisasszony, A cirkuszhercegnő operett részletek bemutatatása során.

Kálmán Imre egyik legsikeresebb operettjét, A csárdáskirálynőt, 1915 november 17-én mutatták be Bécsben. A Kolozsvári Magyar Opera is megünnepelte az operett 100. évfordulóját. A csárdáskirálynő híres, Te rongyos élet című dalát Székely Zsejke és Marosán Csaba adták elő. Vigh Ibolya és Fülöp Márton az „Emlékszel még” dalt énekelték.

Kálmán Imre Marica grófnő című operettjének halhatatlan dalait élvezhette a közönség. Fülöp Márton „Hej cigány”-t adta elő, a férfi balettkar közreműködött.

Marica grófnő belépőjét Vígh Ibolya énekelte, énekkar és balettkar közreműködött.

Jaj Zsuzsikám (Zsuzsi kisasszony)- énekelte Balázs Barbara és Rétyi Zsombor, a kijelölt énekkar közreműködésével.

A cirkuszhercegnő című operett egyik neves dalát „Mr. X belépőjét” Szabó L. adta elő.

A hegedűs a háztetőn-című musical zenéjét Jerry Bock írta, a forgatókönyvet Joseph Stein. 1964-ben mutatták be.

Laczkó Vas Róbert rendkívüli átéléssel adta elő „Ha én gazdag volnék” betétdalt.

Lehár Ferenc Luxemburg grófja című operett neves dalát Gyerünk tubicám - Hary Judit és  Laczkó Vas Róbert énekelte, a balettkar közreműködött.

Jelenetek és sanzonok

Vidám jelenetek, mint A gyógyszertárban, Hallgatás, Oroszlánszívű Jenő, Mikulások, Cigány-tercett elnyerték a közönség tetszését. Közreműködtek Ádám János, Hary Judit, Ádám Éva, Székely Zsejke, Madarász Lóránt, Mányoki Mária, Mányoki László, Szakács Ágnes, Gergely Elek és sokan mások.

A közönség által kedvelt sanzonok- Hétre ma várom, Legyen a Horváth kertben, Éjjel az omnibusz tetején- nagy sikert arattak. Előadták: Kerekes Mária, Gergely Elek, Rétyi Zsombor, Barabás Zsuzsa, Marosán Csaba, Gergely Elek.

Musical világától a bűvészig

Rómeó és Júlia musical William Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiája alapján született. Zeneszerzője és szövegkönyvírója Gerard Presgurvic. A musical neves dalait- Verona, Szívből szeretni és a Lehetsz király - hallgathatta a nagyérdemű.

Kilépve az operett világából, a Tokos zenekar szórakoztatta a közönséget. A 70-es, 80-as évekbeli Neoton sikerzenekarának dalai örökéletűek. Neoton musical- Holnap hajnalig, Kétszázhúsz felett- ma is varázslatos hangulatot teremtenek. Amit tovább tetéz Belloni kolozsvári bűvész kártyatrükkjeivel, segítői: Kerekes Mária, Katrinecz E.

Nagy tetszést váltott ki Szakcsi- MP Sziámi Szentivánéji álom musical dala, a Mulatás, amelyet Balázs Barbara, Gergely Elek, Laczkó Vas Róbert adtak elő, közreműködött az énekkar, balettkar +TUTTI SZÓLISTA.

Szép, tartalmas, szórakoztató, vidám est volt.

A „Letshow felmelegítve” előadás koreográfusa Jakab Melinda, Rusu P. Gabriella. Rendező: Béres László. Vezényelt: Kulcsár Szabolcs. A több órás előadás nagy érdeme, amit a közönség vastapssal jutalmazott, hogy pergő volt, tényleg visszaadta a kabaré összes erényeit.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!