ERDON Helyi hírek

2016.01.31. 13:38

Báloztak az adysok

Szombaton este jó hangulatú szülői bált tartottak a nagyváradi Ady Endre Líceumban.

Szombaton este jó hangulatú szülői bált tartottak a nagyváradi Ady Endre Líceumban.

A tizenöt éves múltra visszatekintő nemes rendezvény hangulatát szerencsére nem árnyékolta be az, hogy néhány nappal korábban a megyei főtanfelügyelőség még csökkenteni akarta nyirbálni az Adyban jövőre indítandó ötödik és kilencedik osztályok számát. Erről az ügyről is beszámolt köszöntőjében Vad Márta az iskola igazgatója, aki a suli dísztermében igen nagy számban összegyűlt szülőknek elmondta: „Az elmúlt héten értesítettek minket arról, hogy az a beikolázási terv, amit az iskola benyújtott a jövő tanévre vonatkozóan, meg lett nyirbálva, azaz a kért hat kilencedik osztály helyett csak négyet kaptunk. Tiltakozásul a reprezentatív szülőbizottság aláírásgyűjtést kezdeményezett, és így két nap alatt 821 aláírást gyűjtöttek össze a szülők, illetve a 18. életévüket betöltött diákjaink és támogatóink”. Mint az igazgatónő elmondta, megyeszerte óriási volt a felháborodás, ezért több magyar oktatási intézmény is aláírásgyűjtésbe fogott. „Mindeközben vezetőink minden vonalon: tanfelügyelőségi, önkormányzati, megyei tanácsi, parlamenti szinten tiltakoztak, letették a főtanfelügyelő asztalára azt a 4500 aláírást, ami ezidő alatt a megyében összegyűlt” – fogalmazott Vad Márta, majd így folytatta: erre az akcióra „a válasz az volt, hogy az Ady másnap megkapta az értesítést, hogy maradunk négy osztállyal kilencedikben, és még egy ötödik osztályt is levágtak tőlünk.

Nem maradt annyiban a dolog: miniszter úr asztalára letették ugyanazt az aláíráscsomagot vezetőink, így most örömmel jelenthetem be, hogy a tegnapi nap folyamán megkaptuk a hivatalos átiratot, hogy két ötödik osztályunk indul a következő tanévben. Ugyanakkor tegnap (pénteken – szerk. megj.) volt a tanfelügyelőségen egy vezetőtanácsi értekezlet, ahol megszavazták, hogy a mi iskolánk is beindíthatja a hat kilencedik osztályt a jövő tanévben. Erre várjuk a minisztérium aláírását”- jelentette be az igazgatónő, nagy tapsot váltva ki szavaival.

Gazdag program

A szülői bál jó hangulatához nem csak a kedvező hír, hanem az iskola diákjai is hozzájárultak, hiszen szórakoztató, változatos műsorral készültek erre az eseményre. A programot a hagyományoknak megfelelően az iskola tánccsoportjának palotása nyitotta meg, majd az igazgatónő köszöntése után Takács Réka kilencedikes diák egy Chopin és egy Debussy zongoraművet adott elő. A tizedikes Pop Denissa különleges dzsungeltánccal örvendeztette meg a közönséget, és nagyon tetszett mindenkinek Szatmári Loretta énekes és Gergely Tamás gitáros produkciója is, akik két könnyűzenei számot szólaltattak meg közösen.

Az iskola általános iskolásaiból álló Kis Létra színjátszó csoport tagjai Petőfi Sándor János vitézéből játszottak el részleteket, természetesen nem a klasszikus mű szó szerinti változatát, hanem a klasszikus irodalmi művet alapanyagként felhasználva hoztak össze egy mai, a játszó gyerekek lelki- és ízlésvilágát tükröző, vidám, humorban gazdag produkciót. Serestély Fanni tizenegyedikes tanuló egy Paolo Nutini és egy Adele számot énekelt nagyon szépen, végezetül pedig saját készítésű, barokk stílusjegyeket hordozó ruhakollekciót mutattak be a diákok. A fiatalok produkciója után pedig kezdődött maga a bál: a nézőtérből táncteret alakítottak ki a szülők, a táncot az iskola tánccsoportja nyitotta meg, a Sanzon együttes pedig biztosította a jó hangulathoz, a tánchoz szükséges zenét. Az est során volt tortaverseny, és tombolahúzás is, emelve a bál kellemes izgalmait.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!