ERDON Helyi hírek

2015.12.03. 17:04

Leltároz és adományt gyűjt az EMNP

Felleltározza és úgynevezett értéktárba gyűjti az érmelléki helyi specifikumokat az EMNP. Ugyanakkor adománygyűjtési akcióról is beszámoltak csütörtöki sajtótájékoztatójukon – aki ad, ajándékot kaphat.

Felleltározza és úgynevezett értéktárba gyűjti az érmelléki helyi specifikumokat az EMNP. Ugyanakkor adománygyűjtési akcióról is beszámoltak csütörtöki sajtótájékoztatójukon – aki ad, ajándékot kaphat.

Egyszerre – vagy legalábbis gyorsan egymás után - látott neki két szervezet is, hogy bejegyeztesse, ezzel kvázi létrehozza az érmelléki márkanevet, márkajelzést. Ugyanolyan területi jellegű termékek védjegye ez, mint amilyen például a már létező ”Székely termék” márkanév. Nos, ezúttal a mi tájainkon születne hasonló – az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) támogatja és az Érmelléki Gazdák Egyesülete kezdeményezi a bejegyeztetést. Csütörtökön váradi sajtótájékoztatójukon erősítették ezt meg, és kérdésünkre elmondták: a regisztrálás a bukaresti szakhivatalnál történik. Csomortányi István, az EMNP megyei szervezetének elnöke hozzátette: tudomásuk van arról, hogy egy másik szervezet, a Romániai Magyar Gazdák egyesületének Bihar megyei kirendeltsége is kezdeményezett ilyet, ezért felveszik a kapcsolatot ez utóbbi elnökével, Nagy Miklóssal, mert „a két kezdeményezést egységesíteni kellene, úgy lehet sikeresebb”.

A hungarikumok közé

Egy ettől különálló, de hasonló jellegű másik saját akcióról is beszámoltak az EMNP-sek. A magyarországi hungarikumtörvényt ugyanis nemrégiben az anyaország határain túlra is kiterjesztették, ez lehetővé teszi, hogy az elcsatolt területeken is kezdeményezzenek helyi, területi specifikumok összeírását és regisztrációját célzó akciókat. A Magyar Állandó Értekezleten képviselettel bíró szervezeteknek van erre lehetőségük. Térségünkből a mihályfalvi Érintő egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesülete kezdeményezi a mi zónánkba ennek a tevékenységnek a megindítását. Az Érintő képviselője, dr. Szilágyi Ferenc, aki az EMNT érmelléki területi elnöke is, a tegnapi tájékoztatón elmondta: megkezdik a specifikumok összeírását. Csomortányi István, megyei EMNP-elnök hozzátette: ők pedig felveszik a kapcsolatot a magyarországi Hungarikum-bizottsággal, a regisztráció intézése céljából. Kérdéseinkre még elmondták: a felleltározás során adatlapokon rögzítik a helyi specifikumokat, amelyek lehetnek kézműves termékek, élelmiszerek, de akár épületek is, amelyek az épített örökség részét képezik, és még sok más. Egyébként az érmelléki gazdák jelentős része nagybani termeléssel foglalkozik, ebben az ágazatban például kevés a specifikus érmelléki termék, de azért így is lesz mit összeírni.

Gyűjtés indul

Karácsonyi jótékonysági akciót is indít az EMNP. Dr. Szilágyi Ferenc jelezte, hogy a Debreceni Egyetemmel való több, mint tízéves együttműködésük egyik újabb eredményeként az egyetem segítségével újra kiadták az általa készített Bihar megye-térképet, amely magyar nyelvű, és fóliázott – emellett a tájékoztatón bemutattak egy szintén kiváló minőségű, időtálló anyagra nyomott hasonmás-kiadást egy régi Várad-térképről, amely a történelmi magyar utcaneveket tartalmazza. Ezeket ajándékozzák majd az ajándékozóknak: aki ugyanis 50 lej fölötti adományt tesz, az az utóbbiból kap egyet, aki pedig 25 és 50 lej közötti értékben adakozik, az a megyetérképből. Ez nem az első ilyen akciójuk, a mostani révén a Gálospetriben lévő gyerekotthont fogják támogatni a befolyó pénzből – az ajándékozás várhatóan 14-én lesz, addig várják az adományokat, az EMNP váradi székházában, illetve az EMNT mihályfalvi irodájában. Hasonló támogatási akció kiterjesztését tervezik Kárpátaljára.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!