ERDON Helyi hírek

2015.12.29. 15:06

Intermodális csomóponttal lendítenének a gazdaságon

Romániának is követnie kell az EU-trendet: favorizálni a vasúti szállítást. Ezt fogja szolgálni a biharpüspöki intermodálos csomópont.

Romániának is követnie kell az EU-trendet: favorizálni a vasúti szállítást. Ezt fogja szolgálni a biharpüspöki intermodálos csomópont.

 

Ilie Bolojan december elején ismertette a biharpüspöki vasútállomásra tervezett kereskedelmi, úgynevezett intermodális csomópont elképzelését, kedden délben, a városháza kistermében Delia Ungur projektmenedzser már arról számolt be az újságíróknak, hogy elkészült a beruházás technikai dokumentációja. A részletekre térve hozzátette: a költség 33,4  millió euró, a kivitelezés időtartama 24 hónap. Már kérvényezték az építkezési engedélyt, jövő év elején pedig reményeik szerint sor kerülhet az első kapavágásra. Az építés során a csomópontot csatlakoztatják a püspöki vasúthálózathoz, illetve a DN1/E60 országúthoz.

Bíznak a sikerben

Lesz csomóponton belüli úthálózat, raktárak sokasága és adminisztrációs központ várja a kereskedőket, fuvarozókat a közművesített, 17,76 hektáros területen. A telep adminisztrátorát még nem választották ki, több jelölt illetve jelentkező is van, de részleteket erről nem árult el a menedzser. Újságírói kérdésre azonban hozzátette: hasonló csomópont legközelebb az Arad megyei Kürtösön (Curtici) van, annak forgalmát látva bíznak a püspöki sikerében, mely az egész régió gazdasági fejlődésére jótékony hatással lehet. Európai trend, hogy favorizálják a vasúti teherszállítást, a raklapok helyét pedig átveszik a konténerek, vélte Delia Ungur, megjegyezve, hogy Nagyvárad az első város az országban, mely EU-s támogatást nyert egy ilyen projektre.

Évi mérleg

A tájékoztató keretében mérleget vont az Eurobusinnes Park, mely céghez pillanatnyilag 220 hektáros összterülettel 3 ipari park tartozik. A Borsi úti és az Ogorului utcai szinte 100%-ban kihasznált, az Uzinelor utcai 80%-ban. Az ipari parkokhoz köthető befektetések értéke 2015-ben elérte az 60 millió eurót, 950 új munkahely is létesült. Jövőre újabb - cseh és német - befektetők érkezésére számítanak, miközben fejlesztik az infrastruktúrát is, például olyan angol tannyelvű iskolát terveznek a Borsi úti parkba, egy szolgáltatási központ részeként, melyben a külföldi (de nem csak) alkalmazottak gyerekei tanulhatnak majd.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!